Strona głównaDietaOmlet z płatkami owsianymi - to śniadanie da Ci energię na cały...

Omlet z płatkami owsianymi – to śniadanie da Ci energię na cały dzień!

Omlet na bazie płatków owsianych można przygotować na wiele sposobów, dobierając ulubione składniki. Jego podstawą są oczywiście płatki owsiane oraz jajka, natomiast resztę można modyfikować we własnym zakresie. Jak zrobić pyszny omlet z płatkami owsianymi? Dlaczego warto wybrać go na śniadanie?

Przepis na omlet z płatków owsianych

Tradycyjny omlet to placek, który powstaje na bazie jajek oraz mąki. Niemniej jednak przepis można nieco zmodyfikować, używając płatków owsianych. Dietetyczny omlet z płatkami owsianymi nie powinien – tak jak ten tradycyjny – zawierać cukru. Można go natomiast dosłodzić bananem, kakao lub słodzikiem. Aby zrobić puszysty omlet z płatkami owsianymi, potrzebujemy:

  • 4 cała jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • pół szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • dużego banana.

W blenderze umieszczamy składniki suche: płatki owsiane oraz siemię lniane. Po minucie blendowania dodajemy do nich banana, mleko i jajka. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub oliwę z oliwek (omlety można przygotować także na suchej, teflonowej patelni) i nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy z każdej strony przez około 2 minuty. Na koniec odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, konfiturami czy miodem.

Omlet z płatkami owsianymi na słono – jak zrobić?

Omlet z bananem i płatkami owsianymi przygotujemy w krótkim czasie, modyfikując przepis według własnych potrzeb. Niemniej jednak jest to wersja śniadania na słodko, tymczasem wiele osób preferuje ten posiłek w wersji wytrawnej. Nie oznacza to konieczności zrezygnowania z omletu owsianego – wręcz przeciwnie, wystarczy tylko zastosować inny przepis, aby przygotować smaczne i zdrowe śniadanie. Do zrobienia wytrawnego omletu owsianego potrzebujemy:

  • 2 jajka,
  • 20g płatków owsianych górskich,
  • 30g szynki wędzonej,
  • 1/2 małego dojrzałego awokado,
  • 1 łyżeczka masła,
  • średni pomidor,
  • 1 łyżeczka tartej mozzarelli.

Jajka ubijamy razem z płatkami owsianymi i odstawiamy na chwilę. W międzyczasie kroimy szynkę i awokado, które podsmażamy na małej ilości masła. Zalewamy masą jajeczno-owsianą i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Całość podajemy z pokrojonym w plasterki pomidorem i posypujemy mozzarellą.

Omlet z płatków owsianych i jajek – jak często możemy go jeść na śniadanie?

Powyższe przepisy pozwolą nam przygotować smaczne i pożywne śniadanie, które doda nam energii na cały poranek. Omlet z płatków owsianych i banana uwielbiają przede wszystkim dzieci, którym możemy zaproponować przeróżne dodatki – najlepiej jednak, by były to świeże owoce lub miód, który ma wiele cennych wartości odżywczych. Dorośli natomiast preferują wytrawną wersję omletu z jajek i płatków owsianych.

Pozostaje pytanie, jak często można spożywać takie danie w ramach śniadania. Większość składników omletu na słodko jest lekkostrawna, dlatego – jeśli smażymy placki na suchej patelni – na takie śniadanie możemy pozwolić sobie nawet 3-4 razy w tygodniu. Tymczasem wersja wytrwana jest nieco bardziej kaloryczna ze względu na dodatek szynki oraz awokado. Choć jest to pełnowartościowy posiłek, lepiej spożywać go raz lub dwa razy w tygodniu, na przykład w weekend.

Warto pamiętać, że najważniejszym składnikiem dania są płatki owsiane, które pozwalają zaspokoić apetyt niemalże na cały poranek, gdyż zawierają węglowodany złożone. Te natomiast powoli uwalniają energię, nie dopuszczając tym samym do nagłych wzrostów i spadków poziomu cukru we krwi. Płatki owsiane można jednak spożywać także w inny sposób, na przykład z mlekiem w formie owsianki.

Tymczasem omlet z powodzeniem zabierzemy ze sobą do szkoły lub pracy, jeśli nie zdążymy spożyć śniadania w domu. Pamiętajmy, że jest to najważniejszy posiłek dnia, a skutki jego braku będzie odczuwać nawet do wieczora. Przygotowanie omletu nie trwa długo, zwłaszcza jeśli dysponujemy profesjonalnym sprzętem. W kilka chwil powstaną smaczne i pożywne placki.

Ewa Burnejnikowa
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.
Powiązane

NAJPOPULARNIEJSZE