Strona głównaDietaCzy tofu jest lekkostrawne?

Czy tofu jest lekkostrawne?

W obecnych czasach coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę wegańską lub wegetariańską. Co więcej, nawet osoby, które spożywają produkty odzwierzęce oraz mięso starają się ograniczyć ich ilość w diecie. W związku z tym coraz chętniej sięgamy po roślinne zamienniki. Jednym z nich jest tofu. Nie da się jednak ukryć, że sporej części osób wciąż brakuje wiedzy na temat tego, czym jest dany produkt roślinny. Dlatego też odpowiemy dziś na pytanie czy tofu jest lekkostrawne i sprawdzi się w diecie każdego z nas. 

Zanim jednak przejdziemy do odpowiedzi na pytanie czy tofu jest lekkostrawne warto przypomnieć i wyjaśnić, czym właściwie jest ten produkt. Mówiąc najprościej jest to twarożek wytwarzany z nasion soi, który przywędrował przywędrował do nas z Azji. Warto w tym miejscu wspomnieć, że jest on tam nie tylko produktem spożywczym, ale również traktowanym jako produkt wzmacniający organizm. Medycyna starochińska polecała spożywanie tofu między innymi osobom starszym, dzieciom i młodzieży oraz kobietom w okresie laktacji. 

Mówiąc o tofu nie sposób nie wspomnieć o tym, że jest to produkt, który stanowi doskonałe źródło białka – to właśnie dlatego chętnie spożywany jest przez wegan, którzy mają ograniczone możliwości spożywania tego niezwykle ważnego budulca. W 100 gramach serka tofu znajduje się bowiem aż 10 gram białka. Dodatkowo jest on również bogaty w wapń co ma pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy oraz kostny. Co więcej, tofu, podobnie jak nasiona soi bogaty jest w fitoestrogeny czyli roślinne substancje, które przypominają żeńskie hormony płciowe. W związku z tym spożywanie tofu może pomóc kobietom w okresie menopauzalnym w łagodzeniu objawów takich jak np. uderzenia gorąca. Niewątpliwą zaletą spożywania tofu jest również fakt, że w składzie tego produktu znajdziemy także nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Jak więc widać, jest to produkt, który ma naprawdę sporo korzyści zdrowotnych. Czy jednak będzie odpowiedni dla każdego z nas? Czy tofu jest lekkostrawne?

Czy tofu jest lekkostrawne? Odpowiadamy

Pora odpowiedzieć na pytanie zadane w tytule a więc, czy tofu jest lekkostrawne? Obawy na temat tego serka są jak najbardziej uzasadnione, ponieważ nasiona soi są stosunkowo trudne do strawienia przez nasz organizm. Na szczęście, w przypadku tofu nie musimy się tego obawiać. W przypadku tego produktu dochodzi bowiem do procesu fermentacji, dzięki czemu jest on znacznie łatwiej przyswajalny przez nasz organizm i zalecany jest nawet osobom, które zmagają się z problemami z układem pokarmowym wynikającym chociażby z otyłości. Czy jednak oznacza to, że każdy z nas bez obaw może sięgać po tofu kiedy tylko chce? Niestety, nie jest to tak proste.
Przede wszystkim musimy mieć świadomość, że soja i produkty pochodzące z jej nasion a więc również tofu nie są zalecane osobom z alergiami, ponieważ należy ona do jednych z najsilniejszych alergenów. Oczywiście, nie wszystkie osoby mające skłonność do reakcji alergicznych mogą źle reagować na ten produkt, niemniej jednak warto zachować ostrożność. Podobnie sprawa wygląda w przypadku osób cierpiących z powodu niedoczynności tarczycy. W tofu znajdują się bowiem związki, które zaburzają wchłanianie jodu a tym samym mogą przyczynić się do nasilenia problemów zdrowotnych. 

Podsumowując, tofu jest produktem lekkostrawnym, w którym znajdziemy cenne substancje odżywcze mogące mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Niemniej jednak, jak w przypadku każdego innego składnika diety warto brać pod uwagę swój stan zdrowia oraz obserwować reakcje organizmu. Tylko wówczas nasza dieta będzie miała korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. 

Ewa Burnejnikowa
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.
Powiązane

NAJPOPULARNIEJSZE