Strona głównaDietaBiały nalot / osad na kabanosach. Czy można je jeść?

Biały nalot / osad na kabanosach. Czy można je jeść?

Kabanosy to wyroby wędliniarskie, które są znane od lat natomiast w ostatnim czasie zyskały sobie dość duże grono zwolenników i fanów. Ich nazwa wywodzi się od tureckiego słowa kaban co znaczy wieprz. Oznacza to, że tradycyjne kabanosy powinny być wyrabiane z mięsa wieprzowego. Kabanosy takie jakie znamy i lubimy dziś pojawiły się w Polsce na przełomie lat 20 i 30 XX wieku. Wyrabiane były w niedużych wędliniarniach i masarniach co sprawiało, że różniły się od siebie smakami. Tak naprawdę ich sposób wyrobu i smak został ujednolicony po II Wojnie Światowej a czasy PRL-u przyniosły im popularność, która trwa do dziś. Obecnie te cieniutkie kiełbaski są jedną z ulubionych przekąsek dzieci, choć również i dorośli nie omieszkają sięgnąć po dobrego kabanosa. Dlaczego? Kabanosy są wyrabiane z peklowanego mięsa (najczęściej wieprzowego, które jest najlepsze, ale znaleźć można też kabanosy z mięsa drobiowego czy indyczego). Oczywiście im więcej mięsa w kabanosie tym lepiej. Takie mięso najpierw jest wędzone a później suszone, przez co stają się one bardzo kruche i przy ich łamaniu bądź gryzieniu słychać charakterystyczny trzask. Dobry kabanos jest pomarszczony i ma ciemnoczerwony kolor. Jego smak jest bardzo intensywny z wyczuwalną nutą dymu z wędzarni oraz przypraw. Czasami pojawia się też na nich jednak biały nalot lub biały osad. Co to oznacza?Co oznaczają białe kropki na kabanosach? Co robić gdy je zauważymy? Czy takie kabanosy nie szkodzą? Czy można je jeść?

Biały nalot na kabanosach

Jeśli zastanawiacie się dlaczego na kabanosach pojawia się biały nalot to zapraszamy do dalszej lektury artykułu. Jak się bowiem okazuje biały nalot na kabanosach pojawia się w wyniku naturalnego procesu, który zachodzi w kiełbasach suchych i wędzonych. Biały nalot na kabanosach jest zatem wynikiem krystalizacji, która zachodzi dzięki używanej do produkcji kabanosów soli kuchennej, białka i fosforanów. Również kreatynina lub kreatyna może powodować występowanie białego nalotu na kabanosie. Biały nalot na kabanosach w żadnym razie nie oznacza, że taki kabanos jest zepsuty i że należy go wyrzucić. Kabanosy pokryte białym nalotem można swobodnie jeść. Można również takie kabanosy wyjąć najpierw z lodówki i zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej a biały nalot najprawdopodobniej zniknie. Produkt można będzie zjeść bez obaw!

kabanosy jako przystawka

Biały osad na kabanosach

Kabanosy wytwarzane są najczęściej z mięsa wieprzowego typu A lub B (nie powinno w nich być podrobów, tłuszczów ani soi). Takie mięso jest w pierwszej kolejności wstępnie rozdrabniane a następnie peklowane przez 48 godzin. Następnie mięso typu A jest po raz kolejny rozdrabniane przy użyciu specjalnej maszyny o oczkach tnących, których średnica nie przekracza 10 mm, natomiast to typu B tych o średnicy 8 mm. Tym sposobem w dobrej jakości kabanosie widać i mniejsze i większe kawałki mięsa. Po tym procesie do mięsa dodawane są przyprawy takie jak pieprz, gałka muszkatołowa oraz kminek i cukier. Takie przyprawione mięso jest pakowane do cienkich baranich osłonek o średnicy 20 – 22 mm, po czym następuje proces osadzania, czyli układania się mięsa w osłonce oraz wędzenia i pieczenia w dymie. Ostatnim etapem wyrobu kabanosa jest suszenie, które trwa od 3 do nawet 5 dni. Biały osad na kabanosach, tak jak pisaliśmy wcześniej, najprawdopodobniej nie oznacza że kabanosy są zepsute, aczkolwiek warto takim kabanosom dokładnie się przyjrzeć. Biały osad, który pojawia się na kabanosach może być również pleśnią, która pojawia się na zepsutych produktach spożywczych. Oczywiście jeśli kabanosy były przechowywane w odpowiednich warunkach a ich data spożycia nie minęła najprawdopodobniej biały osad jest wynikiem naturalnej krystalizacji a nie pleśnią, która najczęściej jest szarawa, niebieskawą lub zielonkawa.

Białe kropki na kabanosach

Dobre jakościowo kabanosy charakteryzują się tym, że przy ich przełamywaniu słychać charakterystyczny trzask. Po takim przełamaniu wewnątrz kabanosa widać ciemnoczerwone kawałki mięsa oraz białe kawałki tłuszczu, które mogą wyglądać jak białe kropki na kabanosach. Tak naprawdę te białe kropki na kabanosach czasami widoczne na zewnątrz oraz wewnątrz nich oznaczają, że kabanos jest dobrej jakości i że jak najbardziej można a nawet trzeba je jeść.

Zobacz też:

Ewa Burnejnikowa
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj