Kaki jest znane także pod nazwą persymona. To źródło wielu witamin oraz związków o właściwościach przeciwutleniających. Kaki ma w sobie dużą zawartość błonnika, fenoli, minerałów. Jakie wartości odżywcze posiada? Czy owoc kaki jest szkodliwy? Jaki jest jego kraj pochodzenia? Jak obrać kaki? Jak jeść owoc kaki? Czy kaki można jeść ze skórką? Poznaj odpowiedzi na pytania. Zostań z nami i przeczytaj artykuł.
Wartości odżywcze kaki – czy jest cennym owocem?
Kraj pochodzenia kaki to Chiny i Japonia. To właśnie tam odkryto cenne wartości odżywcze tego owocu. Kształtem przypomina pomidor. Jest koloru żółto – czerwonego i należy do owoców jagodowych. Na spodzie można znaleźć cztery listki. Inne nazwy pod jakimi kryje się kaki to także hurma wschodnia, hebanowiec wschodni, chińska śliwka. W Polsce jednak na półkach sklepowych zazwyczaj nazywana jest kaki. Kaki charakteryzuje się ogromem wartości odżywczych, ze względu na posiadanie związków biologicznie czynnych, jak kwas askorbinowy, karotenoidy, polifenole, błonnik, składniki mineralne. Kwas askorbinowy to inaczej witamina C, która zwiększa przyswajanie żelaza, syntezuje czerwone krwinki, bierze udział w procesie gojenia się ran, aktywuje enzymy, syntezuje kolagen, neuroprzekaźniki, poprawia czynności mózgu. Karotenoidy to barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które zapobiegają chorobom nowotworowym, a także innym ciężkim chorobom. Polifenole zwalczają wolne rodniki, działają przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Błonnik pokarmowy ma istotne znaczenie dla układu pokarmowego. Odpowiada za zmniejszenie czasu pasażu jelitowego i zwiększenie objętości stolca, stymulowanie procesów fermentacyjnych w jelicie grubym, redukowanie we krwi poziom cholesterolu ogółem i frakcji LDL cholesterolu, obniżanie poposiłkowe stężenia glukozy we krwi i/ lub obniżanie poziomu insuliny. Najwięcej cennych wartości odżywczych znajduje się w skórce. Tak prezentuje się poszczególne wartości odżywcze persymony: białko – 0.58 g, tłuszcz – 0.19 g , węglowodany – 18.59 g, błonnik – 3.6 g, witamina C – 7.5 mg, tiamina – 0.030 mg, ryboflawina – 0.020 mg, niacyna – 0.100 mg, witamina B6 – 0.100 mg, kwas foliowy – 8 µg, witamina A – 1627 IU, witamina E – 0.73 mg, witamina K – 2.6 µg,,wapń – 8 mg, żelazo – 0.15 mg, magnez – 9 mg, fosfor – 17 mg, potas – 161 mg, sód – 1 mg i cynk – 0.11 mg. Kaki uznaje się za owoc potencjalnie przeciwrakotwórczy, obniżający poziom cholesterolu, chroniacy wzrok. Czy owoc kaki jest szkodliwy? Jak wynika z powyższej treści – nie. Chociaż jak wiadomo, wszystko w nadmiarze może zaszkodzić, dlatego też każdy produkt spożywczy należy spożywać w umiarze. W dalszej części artykułu dowiesz się, czy owoc kaki można jeść ze skórką, jak jeść i jak obrać kaki.
Jak obierać i jak jeść kaki?
Zastanawiasz się, czy kaki można jeść ze skórką, jak jeść i jak obrać kaki? Pierwszy etap przed spożyciem kaki to oderwanie liści, następnie umycie owocu. Kolejnym krokiem jest obranie kaki ze skórki oraz przekrojenie na pół lub na ćwiartki. Niektórzy lubią po przekrojeniu wydobywać miąższ za pomocą łyżeczki. Warto podkreślić, że kaki nie należy jeść ze skórką. Kaki świetnie sprawdzi się do sałatki. Można także użyć go do przetworów, takich jak dżemy, galaretki. Idealnie spisuje się w akompaniamencie lodów lub bitej śmietany. Można też spożywać kaki samo, bez żadnych dodatków. Charakteryzuje się ono słodkim smakiem. Niektórzy twierdzą, że smak łączy w sobie posmak śliwki, gruszki, pomidora i moreli. Coraz częściej kaki wystawiane jest na słońce i spożywane po wysuszeniu. Kaki to owoc, który nie przypada każdemu do gustu. Ma dosyć specyficzny i intensywnie słodki smak. Nie poczujesz tam ani krzty kwaskowatości. Jedzenie owoców, a przede wszystkim warzyw powinno być podstawą dziennego jadłospisu. To właśnie w tych produktach znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych, które chronią nas przed wieloma chorobami oraz wpływają na nasze samopoczucie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś kaki, czas to zmienić! Mamy nadzieję, że nasz artykuł zachęcił Cię do tego.