Strona głównaDietaCzy można jeść surowe pieczarki?

Czy można jeść surowe pieczarki?

W polskiej kuchni nie brakuje potraw, do których używamy grzybów. Wśród nich są nie tylko gatunki leśne, ale również hodowane na plantacjach pieczarki. Poszukując inspiracji na kolejne pyszne dania możemy natrafić na przepisy, które zachęcają nas do wykorzystania surowych pieczarek. Wiele osób obawia się jednak, czy jest to bezpieczne. Nie da się bowiem ukryć, że przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że wszystkie grzyby należy poddać obróbce termicznej. Czy jednak jest to prawda? Czy pieczarki można jeść surowe? Pora rozwiać wątpliwości na ten temat!

Zanim odpowiemy na pytanie, czy pieczarki można jeść surowe warto przyjrzeć się nieco bliżej tym popularnym grzybom. Pieczarka to jeden z nielicznych grzybów, które są uprawiane. To grzyb blaszkowy, który charakteryzuje się okrągłym zarodnikiem o okrągłym kształcie. Kolor blaszek w przypadku młodych zarodników jest różowy, z czasem ciemnieje do barwy brązowej. W naszym kraju wciąż najpopularniejsze są pieczarki dwuzarodnikowe białe, choć nie brakuje na rynku również pieczarek brązowych oraz odmiany “portobello” której kapelusz ma lekko przybrudzony kolor oraz znacznie większą średnicę. 

Co ciekawe, mimo obiegowej opinii, że grzyby nie są dobrym źródłem cennych dla naszego zdrowia składników w pieczarkach znajdziemy ich naprawdę sporo. Zawierają one bowiem witaminy A,E, z grupy B oraz D, są również źródłem dostarczającym nam minerały takie jak miedź, potas czy jod.

Czy można jeść surowe pieczarki? Na co uważać?

Każda osoba, która zastanawia się, czy może jeść surowe pieczarki powinna mieć świadomość, że nie jest to niebezpieczne dla jej życia czy zdrowia, choć może niestety stanowić pewne obciążenie dla układu pokarmowego. Wszystko to wynika z wysokiej zawartości błonnika, który choć jest pożądanym składnikiem diety, w przypadku grzybów, a więc również pieczarek przybiera inną formę, niż ma to miejsce u roślin. O ile w warzywach znajduje się bowiem celuloza, o tyle w przypadku pieczarek mamy do czynienia z frakcją chityny.

Co ciekawe, ten sam rodzaj budulca znajduje się np. na pancerzykach owadów. Czy chityna jest dla nas szkodliwa? Nie, nie zawiera składników, które mogłyby nam zaszkodzić w sposób zagrażający zdrowiu. Niemniej jednak jest to substancja, która wykazuje działanie drażniące, zaś tak spożyty błonnik, który nie został poddany obróbce termicznej nie jest trawiony przez nasz układ pokarmowy. Może to sprzyjać znacznemu spowolnieniu procesów trawiennych oraz występowaniu dolegliwości. 

Mówiąc o jedzeniu surowych pieczarek nie sposób nie wspomnieć również o tym, że zawierają one w swoim składzie argantynę, czyli substancję o działaniu rakotwórczym. Choć jej ilości są śladowe i nie powinny nam zagrażać, pamiętajmy o tym, że obróbka cieplna zmniejsza jej ilość, dlatego warto ją rozważyć.

Jakich pieczarek nie jeść?

Mówiąc o tym, czy można spożywać surowe grzyby warto przypomnieć również jakich pieczarek nie jeść. Jeśli chcemy zdecydować się na jedzenie surowych pieczarek powinniśmy unikać egzemplarzy wilgotnych, zamkniętych szczelnie w foliowym opakowaniu, ponieważ mogą rozwijać się na nich zalążki pleśni. Lepiej również odpuścić sobie spożywanie okazów rozwiniętych, z ciemnymi, brązowymi blaszkami – do spożywania na surowo lepiej sprawdzą się młode, zamknięte owocniki. Jakich jeszcze pieczarek nie jeść? Przede wszystkim uważajmy na te, na których pojawiają się widoczne przebarwienia lub zmiany. 

surowe pieczarki na pizzie

Surowe pieczarki na pizzę?

W wielu lokalach zajmujących się serwowaniem dań kuchni włoskiej, w tym oczywiście pizzy możemy zauważyć, że na pizzę nakłada się surowe grzyby. Czy jest to bezpieczne? Co do tego nie powinniśmy mieć wątpliwości. Surowe pieczarki na pizzy zostają przecież poddane działaniu wysokich temperatur w trakcie pieczenia ciasta. Dzięki temu, że trafiają na placek w stanie surowym zachowują pełnię swoich walorów smakowych i zapachowych. Są również znacznie mniej kaloryczne niż wcześniej smażone grzyby. W tym przypadku nie powinniśmy więc mieć żadnych obaw. Również przygotowując danie w domu z powodzeniem możemy położyć surowe pieczarki na pizzę.

Odpowiadając na pytanie zadane w tytule, a więc, czy można jeść surowe pieczarki – nie jest to niebezpieczne czy szkodliwe dla naszego zdrowia, dlatego też od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na spożywanie takiego produktu, szczególnie jeśli nie mamy ku temu przeciwwskazań zdrowotnych. Niemniej jednak, każda osoba, która zastanawia się czy można jeść surowe pieczarki powinna mieć świadomość, że grzyby te poddane obróbce termicznej (niezależnie czy będą smażone, pieczone czy też gotowane) będą po prostu znacznie bardziej lekkostrawne i mniej obciążające układ pokarmowy.

Sprawdź też:

Ewa Burnejnikowa
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj