Moda na bycie fit panuje w Polsce i na świecie już kilka lat – różne źródła białka i warzywa królują w naszych dietach. Warzywa są źródłem makro i mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Przemycanie warzyw w sokach jest dobrym pomysłem dla osób, które nie przepadają za nimi w innej formie. Jak zrobić sok z warzyw, aby był nie tylko pożywny, ale również smaczny? Poniżej przedstawiamy ciekawe przepisy na soki warzywne z forów internetowych.
Jak zrobić sok warzywny?
Są fani wyciskarek wolnoobrotowych oraz blenderów. Sprzęty te różnią się od siebie tym, że sok warzywny z wyciskarki jest rzadszy, niż ten z blendera. Obie maszyny pozwolą Ci na zrobienie pysznych i zdrowych napojów. To czy będziesz obierać warzywa, zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji – część osób uważa, że na ich skórkach znajduje się wiele szkodliwych oprysków, a część jest fanami skórek i twierdzi, że to właśnie one są największą bomba witaminową.
Jak zrobić sok warzywny, aby był dobry? Najważniejsze jest to, aby nie zmuszać się do konkretnych warzyw, bo tak jest w rozpisce. Jeśli nie przepadasz za marchewką, która jest jednym ze składników soku warzywnego w przepisie, to pomiń ją lub zastąp innym warzywem! Soki z warzyw, ich przepisy możesz dowolnie modyfikować – eksperymenty kulinarne często wychodzą najlepiej! Sztywne trzymanie się rozpiski kosztem smakowitości jest bezsensowne.
Sok warzywny z wyciskarki
Przepisów na soki warzywne z wyciskarek jest mnóstwo. Wiele osób twierdzi, że używanie wyciskarek wolnoobrotowych pozwala zachować więcej witamin w sokach – zbyt szybkie obroty mogą (podobno) powodować utlenianie witamin zawartych w warzywach. Jednak część ludzi nie zgadza się z tą tezą. My jesteśmy za tym, żeby jeść warzywa w każdej formie, obojętnie jak przyrządzone – ważne, aby po prostu były one stałym elementem naszej diety.
Ciekawym przepisem na sok warzywny z forum jest połączenie: buraka, czerwonej papryki, selera naciowego, cytryny i ostrej papryki – wiele osób chwali sobie to zestawienie. Soki z selera naciowego są w ostatnim czasie na topie – masa influencerów je poleca i zachęca do ich picia. Dobrze jest połączyć to warzywo z czymś łagodniejszym w smaku np. marchewką, a jeśli nie musi to być koniecznie sok z samych warzyw, to z jakimiś słodkimi owocami.
Soki warzywne – przepisy
Poniżej przedstawiamy TOP3 soki z warzyw. Przepisy:
Boćwinowa bomba żelaza:
- 1 pęd boćwiny
- 3 mniejsze ogórki zielone
- 5-8 średniej wielkości marchewek
- szklanka wody
Jarmużowelove:
- 2 garście jarmużu (polecamy oderwać liście od twardej części pośrodku – pozbędziesz się dzięki temu goryczy)
- 2 garście szpinaku
- natka pietruszki i jeśli lubisz, to połowa cytryny
Marchewkowy eliksir na piękną skórę:
- 6 marchewek
- 1 burak
- 3 łodygi selera naciowego
- ⅓ korzenia imbiru
Te ciekawe przepisy na soki warzywne z forów i blogów świetnie wpłyną na kondycję Twojej skóry, włosów i paznokci. Warto jest szukać inspiracji na soki z warzyw w Internecie. Przepisy mogą czasem wydawać się dziwne, ale warto jest dać szansę różnym, mniej standardowym połączeniom. Zawsze możemy sok warzywny (przepis) lekko zmodyfikować – miksuj różne warzywa i sprawdź, które połączenia najlepiej robią Twoim kubkom smakowym.
Soki owocowo – warzywne. Kalorie
Dodatek owoców do soku jest świetnym pomysłem, jeśli średnio przepadasz za warzywami w jakiejkolwiek formie. Owoce są znacznie słodsze i kwaśniejsze – włączenie ich do przepisu może pomóc zniwelować smak znienawidzonych warzyw, które w naszej diecie pojawiać się muszą. Osoby na redukcji często unikają spożywania owoców, bo są one bardziej kaloryczne od warzyw i mają dużo cukru. Tak, owoce składają się w dużej części z fruktozy – czyli cukru – ale ich skład jest o wiele bogatszy! Są one pełne witamin, których nasz organizm potrzebuje. Owoce są również świetnym źródłem błonnika, który pomaga w nasyceniu.
Kilka rodzajów owoców (banany, winogrona) jest odrobinę bardziej kaloryczna od pomidora, marchewki, szpinaku czy ogórka – nie są to jednak różnice, którymi powinieneś/ powinnaś się przejmować. Soki owocowo – warzywne kalorycznie nie muszą różnić się od tych z samych warzyw. Owoce leśne, takie jak maliny, jagody czy borówki mają bardzo mało kalorii – jeśli jesteś w końcowej fazie odchudzania i liczysz każdą kalorię, wykorzystaj je w swoich sokach owocowo – warzywnych. Kaloria kalorii nie równa – lepiej zjeść banana, który jest pełny witamin (głównie potasu) niż batona, który nasyci nas na znacznie mniejszą ilość czasu.
Poniżej przedstawiamy TOP3 soki owocowo – warzywne. Kalorii nie podajemy, gdyż lepiej, jeśli najpierw zważysz składniki, a później dodasz ich gramaturę do kalkulatorów kalorii – Fitatu czy MyFitnessPal.
A’la „Kubuś”:
- 6 marchewek
- 2 jabłka
- 1 banan
- 2 brzoskwinie
- garść malin
Zielono mi:
- duża garść szpinaku
- garść jarmużu (polecamy oderwać liście od twardej części pośrodku – pozbędziesz się dzięki temu goryczy)
- 2 jabłka
- sok z połówki cytryny
- banan
Tropikalny:
- ½ mango
- ½ ananasa
- ½ melona
- 1 banan
- 2 pomarańcze
- kilka truskawek