Strona głównaDietaCiekawe przepisy na sok warzywny. Nasze TOP3

Ciekawe przepisy na sok warzywny. Nasze TOP3

Moda na bycie fit panuje w Polsce i na świecie już kilka lat – różne źródła białka i warzywa królują w naszych dietach. Warzywa są źródłem makro i mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Przemycanie warzyw w sokach jest dobrym pomysłem dla osób, które nie przepadają za nimi w innej formie. Jak zrobić sok z warzyw, aby był nie tylko pożywny, ale również smaczny? Poniżej przedstawiamy ciekawe przepisy na soki warzywne z forów internetowych.

Jak zrobić sok warzywny? 

Są fani wyciskarek wolnoobrotowych oraz blenderów. Sprzęty te różnią się od siebie tym, że sok warzywny z wyciskarki jest rzadszy, niż ten z blendera. Obie maszyny pozwolą Ci na zrobienie pysznych i zdrowych napojów. To czy będziesz obierać warzywa, zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji – część osób uważa, że na ich skórkach znajduje się wiele szkodliwych oprysków, a część jest fanami skórek i twierdzi, że to właśnie one są największą bomba witaminową. 

Jak zrobić sok warzywny, aby był dobry? Najważniejsze jest to, aby nie zmuszać się do konkretnych warzyw, bo tak jest w rozpisce. Jeśli nie przepadasz za marchewką, która jest jednym ze składników soku warzywnego w przepisie, to pomiń ją lub zastąp innym warzywem! Soki z warzyw, ich przepisy możesz dowolnie modyfikować – eksperymenty kulinarne często wychodzą najlepiej! Sztywne trzymanie się rozpiski kosztem smakowitości jest bezsensowne. 

Sok warzywny z wyciskarki

Przepisów na soki warzywne z wyciskarek jest mnóstwo. Wiele osób twierdzi, że używanie wyciskarek wolnoobrotowych pozwala zachować więcej witamin w sokach – zbyt szybkie obroty mogą (podobno) powodować utlenianie witamin zawartych w warzywach. Jednak część ludzi nie zgadza się z tą tezą. My jesteśmy za tym, żeby jeść warzywa w każdej formie, obojętnie jak przyrządzone – ważne, aby po prostu były one stałym elementem naszej diety. 

Ciekawym przepisem na sok warzywny z forum jest połączenie: buraka, czerwonej papryki, selera naciowego, cytryny i ostrej papryki – wiele osób chwali sobie to zestawienie. Soki z selera naciowego są w ostatnim czasie na topie – masa influencerów je poleca i zachęca do ich picia. Dobrze jest połączyć to warzywo z czymś łagodniejszym w smaku np. marchewką, a jeśli nie musi to być koniecznie sok z samych warzyw, to z jakimiś słodkimi owocami. 

sok burak, marchew, cytryna
Ciekawe połączenie – burak, marchew i cytryna.

Soki warzywne – przepisy

Poniżej przedstawiamy TOP3 soki z warzyw. Przepisy:

Boćwinowa bomba żelaza:

  • 1 pęd boćwiny
  • 3 mniejsze ogórki zielone
  • 5-8 średniej wielkości marchewek
  • szklanka wody

Jarmużowelove:

  • 2 garście jarmużu (polecamy oderwać liście od twardej części pośrodku – pozbędziesz się dzięki temu goryczy)
  • 2 garście szpinaku
  • natka pietruszki i jeśli lubisz, to połowa cytryny

Marchewkowy eliksir na piękną skórę:

  • 6 marchewek
  • 1 burak
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ⅓ korzenia imbiru 

Te ciekawe przepisy na soki warzywne z forów i blogów świetnie wpłyną na kondycję Twojej skóry, włosów i paznokci. Warto jest szukać inspiracji na soki z warzyw w Internecie. Przepisy mogą czasem wydawać się dziwne, ale warto jest dać szansę różnym, mniej standardowym połączeniom. Zawsze możemy sok warzywny (przepis) lekko zmodyfikować – miksuj różne warzywa i sprawdź, które połączenia najlepiej robią Twoim kubkom smakowym. 

Soki owocowo – warzywne. Kalorie

Dodatek owoców do soku jest świetnym pomysłem, jeśli średnio przepadasz za warzywami w jakiejkolwiek formie. Owoce są znacznie słodsze i kwaśniejsze – włączenie ich do przepisu może pomóc zniwelować smak znienawidzonych warzyw, które w naszej diecie pojawiać się muszą. Osoby na redukcji często unikają spożywania owoców, bo są one bardziej kaloryczne od warzyw i mają dużo cukru. Tak, owoce składają się w dużej części z fruktozy – czyli cukru – ale ich skład jest o wiele bogatszy! Są one pełne witamin, których nasz organizm potrzebuje. Owoce są również świetnym źródłem błonnika, który pomaga w nasyceniu. 

Kilka rodzajów owoców (banany, winogrona) jest odrobinę bardziej kaloryczna od pomidora, marchewki, szpinaku czy ogórka –  nie są to jednak różnice, którymi powinieneś/ powinnaś się przejmować. Soki owocowo – warzywne kalorycznie nie muszą różnić się od tych z samych warzyw. Owoce leśne, takie jak maliny, jagody czy borówki mają bardzo mało kalorii – jeśli jesteś w końcowej fazie odchudzania i liczysz każdą kalorię, wykorzystaj je w swoich sokach owocowo – warzywnych. Kaloria kalorii nie równa – lepiej zjeść banana, który jest pełny witamin (głównie potasu) niż batona, który nasyci nas na znacznie mniejszą ilość czasu. 

Poniżej przedstawiamy TOP3 soki owocowo – warzywne. Kalorii nie podajemy, gdyż lepiej, jeśli najpierw zważysz składniki, a później dodasz ich gramaturę do kalkulatorów kalorii – Fitatu czy MyFitnessPal.

A’la „Kubuś”:

  • 6 marchewek
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 2 brzoskwinie
  • garść malin

Zielono mi:

  • duża garść szpinaku
  • garść jarmużu (polecamy oderwać liście od twardej części pośrodku – pozbędziesz się dzięki temu goryczy)
  • 2 jabłka
  • sok z połówki cytryny
  • banan

Tropikalny:

  • ½ mango
  • ½ ananasa
  • ½ melona
  • 1 banan
  • 2 pomarańcze
  • kilka truskawek
Ewa Burnejnikowa
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj