Strona głównaCiążaCzy można jeść grzyby w ciąży?

Czy można jeść grzyby w ciąży?

Ciąża jest czasem, w którym kobieta w szczególności powinna dbać o zdrowie swoje i swojego dziecka. Duży wpływ na zdrowie ma dobrze zbilansowana, zróżnicowana dieta, a także regularna aktywność fizyczna. Kobiety zastanawiają się, jakie pokarmy można jeść, aby nie zaszkodzić dziecku. Jednym z częstych pytań pojawiających się w sieci jest – czy można jeść grzyby w ciąży? W tym artykule odpowiemy na to pytanie. Dowiesz się także, czy zupa grzybowa w ciąży to dobry pomysł na obiad, czy grzyby mun w ciąży można dodawać do sałatek, zup i sosów, czy kurkom w ciąży trzeba się opierać? Zostań z nami i przeczytaj artykuł.

Jak cenne są grzyby?

Czy można jeść grzyby w ciąży? Grzyby uważane były niegdyś za bezwartościowe. Z biegiem lat myślenie na ten temat zostało zmienione i potwierdzone badaniami, z których wynika, że grzyby to cenne źródło witamin z grupy B. Pełnią one dużą rolę w życiu kobiet ciężarnych. Są niezbędne do wytwarzania energii, utrzymania w dobrej kondycji oczu i skóry. Wpływają na ilość i jakość czerwonych krwinek. Witamina B3 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 

W życiu przyszłych mam ważne jest także żelazo, ponieważ wpływa ono na produkcję hemoglobiny, która chroni przed anemią, a co za tym idzie, obniża ryzyko przedwczesnego porodu oraz niskiej wagi urodzeniowej maluszka. Grzyby, w których znajduje się ten składnik to kurki, pieczarki, boczniaki, smardze. Grzyby a ciąża? 

Grzyby to także duża zawartość białka, które niezbędne jest do budowy masy mięśniowej płodu. W niektórych gatunkach grzybów znajdują się spore ilości potasu i fosforu. Ten ostatni odpowiada za gospodarkę wodną w organizmie, reguluje ciśnienie krwi, a także działa wspomagająco podczas pracy mięśni. Smardz jest grzybem, który zaspokaja aż 20% zapotrzebowania przyszłej matki na cynk. Jest on niezbędny do produkcji enzymów i insuliny. Grzyby a ciąża? Czy można jeść majonez i grzyby w ciąży? Niewiele osób o tym wie, ale grzyby to także cenne źródło witaminy D, dzięki której wapno jest przyswajanie w organizmie. Odpowiada za tworzenie się zawiązków zębów i budowę kośćca płodu.

Innym argumentem, który przemawia za jedzeniem grzybów w ciąży jest to, że posiadają one dużą zawartość selenu, będącego minerałem przeciwutleniającym. Chroni on komórki człowieka przed ich zniszczeniem. Selen świetnie chroni układ odpornościowy, dzięki czemu tworzy się bariera ochronna przed wirusami, bakteriami i innymi czynnikami, które powodują choroby. Najwięcej selenu jest w takich grzybach, jak cremini i portobello. Mało znanym przeciwutleniaczem jest ergotioneina, która jest bardzo cenna i występuje właśnie w grzybach. Nawet niewielkie ich ilości pozytywnie wpłyną na zdrowie matki i dziecka, dlatego zupa grzybowa w ciąży to świetny pomysł na obiad.

Jakie grzyby są dozwolone w jadłospisie ciężarnej?

Kurki w ciąży? A może grzyby mun w ciąży? Pamiętaj o tym, aby źródło, z którego pozyskujesz grzyby było sprawdzone. Przed spożyciem zawsze sprawdź, umyj i dokładnie wyczyść grzyby. Zawsze należy poddać je obróbce cieplnej. Grzyby a ciąża? Jakie grzyby są bezpieczne? Z jakich najlepiej jest przygotować zupę grzybową w ciąży? Świetnie sprawdzą się do tego celu smardze, boczniaki, kurki, pieczarki, borowiki, podgrzybki, grzyby shiitake.

Grzyby mun w ciąży dodaje się najczęściej do zup, sałatek i sosów. Są one cenne ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Zapobiegają zakrzepicy i zatorowości. Regulują pracę układu krwionośnego. Cechują się właściwościami przeciwzapalnymi. 

Kurki w ciąży także nie stanowią żadnego zagrożenia dla kobiety ani dziecka. Zazwyczaj są one pozyskiwane z pewnego źródła, tak jak pieczarki. Mają one ogromną zawartość witaminy A oraz karotenu, wykazującego właściwości przeciwutleniające.

Boczniaki to także dobry gatunek do przyrządzania potraw dla ciężarnych kobiet. Zawierają one duże ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu i przebiegu ciąży. Cenione są także za poras, który wspomaga pracę serca, układ krążenia i gospodarkę wodną. Podczas ciąży często zatrzymuje się woda w organizmie, która powoduje puchnięcie kończyn dolnych i górnych, potas temu zapobiega. 

Borowik szlachetny i podgrzybek brunatny charakteryzuje się dużą zawartością żelaza i cynku. 

Jak widzisz nie tylko grzyby mun czy kurki w ciąży są bezpieczne dla przyszłych mam. Niezaprzeczalny jest fakt, że są one cennym źródłem wartościowych składników odżywczych, mineralnych i witamin. Pamiętaj, że dieta kobiet ciężarnych powinna opierać się na potrawach przygotowywanych z sezonowych owoców i warzyw. Są one najzdrowsze.

Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here