Strona głównaDietaNajmniej kaloryczne chipsy

Najmniej kaloryczne chipsy

Chipsy to popularna przekąska, bardzo lubiana szczególnie przez dzieci i młodzież. Chipsy można chrupać na imprezach, urodzinach, spotkaniach na działce przy grillu, w kinie i na wycieczce, a także w domu podczas relaksu przy dobrym filmie lub książce. Producenci chipsów prześcigają się w pomysłach na coraz to nowsze smaki i rodzaje oferowanych produktów. Chipsy najczęściej powstają z ziemniaków lub innych warzyw. Najpopularniejszą metodą obróbki jest smażenie w głębokim tłuszczu, rzadziej pieczenie. Czy chipsy są zdrowe? Czy uzależniają? Które możemy zaliczyć do najmniej kalorycznych chipsów. Poznaj interesujące informację i ranking chipsów. 

Czy warto jeść chipsy?

Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie relaksu przy książce lub filmie bez smakowitej przekąski. W tej roli chipsy wypadają doskonale. Chipsy produkowane są w wielu smakach: serowe, bekonowe, o smaku śmietanki, z dodatkiem soli morskiej, aromatycznych ziół, papryki, chili. Do wyboru mamy chipsy cienko i grubo krojone, w różnych kształtach i o różnej wielkości. Do produkcji chipsów wykorzystuje się głównie ziemniaki lub pulpę ziemniaczaną i inne warzywa. W ofercie znaleźć można także chipsy zbożowe, ryżowe, kukurydziane. Które z nich to chipsy najmniej kaloryczne?

Wiele dostępnych produktów to chipsy bezglutenowe. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych chipsów są chipsy z owoców i warzyw, które nie są smażone, ale najczęściej pieczone lub suszone. Jaki jest skład chipsów? Czy chipsy są zdrowe? Niestety, tradycyjne chipsy nie należą do najzdrowszych przekąsek. Naukowcy potwierdzają, że zbyt częste spożywanie chipsów prowadzić może do wielu chorób, w tym otyłości i miażdżycy. W składzie chipsów znaleźć można takie niezdrowe składniki, jak olej palmowy, konserwanty i polepszacze smaku, w tym glutaminian sodu lub maltodekstynę. 

Czy warto jeść chipsy?

Chipsy zawierają duże ilości soli, dlatego nie zaleca się ich osobom, które mają problemy z nerkami i nadmiernym gromadzeniem wody w organizmie. Ze względu na słony smak te przekąski silnie uzależniają. Narażone na to są szczególnie dzieci, które mniej krytycznie podchodzą do kwestii żywienia.

Czy chipsy mają dużo kalorii?

Przeciętne chipsy ziemniaczane znanych producentów zawierają od ok. 450 do ponad 600 kcal w 100 gramach, czyli zwykle w połowie paczki. Z tego powodu chipsy nie są polecane osobom, które dbają o sylwetkę lub pragną schudnąć. Z tego powodu wiele osób poszukuje najmniej kalorycznych chipsów. Jak wybrać zdrowe chipsy, najmniej kaloryczne i smaczne?

Które chipsy mają najmniej kalorii?

Czy wiesz które chipsy mają najmniej kalorii? Chipsy należą do przekąsek, które zawierają sporo kalorii w 100 g produktu. Dlatego warto spożywać je z umiarem. Jeśli sięgamy po nie tylko od czasu do czasu, na pewno nam nie zaszkodzą. Warto uświadamiać dzieciom, że chipsy powinny być traktowane tylko jako okazjonalna przekąska, a nie danie spożywane codziennie. Bardzo ważne, aby przed zakupem sprawdzać skład chipsów. W ostatnich latach skład chipsów bardzo się poprawił, nadal jednak nie wszystkie są godne polecenia. Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas wybierania chipsów? Wiele osób szuka najmniej kalorycznych chipsów. Zdecydowanie chipsy najmniej kaloryczne to np. chipsy warzywne, z marchewki, buraka, brokułów oraz chipsy wegańskie, np. z ciecierzycy. Ich kaloryczność to ok. 300-400 kcal w 100 gramach. Podobnie prezentują się chipsy owocowe, np. z jabłek lub z ananasa.

Ranking chipsów

W sieci można znaleźć bardzo wiele rankingów chipsów. Ta przekąska ma wielu amatorów, którzy poszukują idealnych chipsów dla siebie. Można więc znaleźć rankingi z podziałem na producentów, ranking najbardziej ulubionych chipsów danego producenta, ranking chipsów paprykowych, o smaku sera i wiele innych. Pod uwagę brane są różne kryteria, np. najmniej kaloryczne chipsy, czy najgrubiej krojone lub najcieńsze. Warto zwrócić uwagę na chipsy o obniżonej zawartości 

tłuszczu i soli, ponieważ są one zdrowsze i mniej kaloryczne. chipsy najmniej kaloryczne to chipsy, które w składzie posiadają naturalne składniki. 

Domowe chipsy

Które chipsy mają najmniej kalorii? Te zrobione w domu. Doskonałą alternatywą dla chipsów ze sklepu są domowe chipsy. Wbrew pozorom, wcale nie są one trudne do zrobienia. Dostarczają one zdecydowanie najmniej kalorii, w porównaniu do chipsów sklepowych, a poza tym nie zawierają żadnych niezdrowych dodatków. Można je zrobić z ziemniaków i oleju kokosowego oraz dodatków smakowych do wyboru. Takie ziemniaczane chipsy wystarczy upiec w piekarniku. Bardzo łatwo można także zrobić własne chipsy owocowe.

Ewa Burnejnikowa
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.
Powiązane

NAJPOPULARNIEJSZE