Strona głównaPoradyCzy świeże drożdże piekarskie można mrozić?

Czy świeże drożdże piekarskie można mrozić?

Saccharomyces cerevisiae są także nazywane potocznie drożdżami piekarniczymi, piekarskimi, piwnymi, górnej fermentacji, spożywczymi, szlachetnymi, czy pączkującymi. Nazwa Saccharomyces z gr. oznacza cukrowe grzyby, cerevisiae z łac. oznacza piwne. Polskie nazwy tego gatunku są związane z najpopularniejszymi sposobami zastosowania drożdży. Jest to gatunek, który ma szczególne znaczenie w przemyśle spożywczym. Z ich udziałem powstaje wiele produktów, które spożywane są na co dzień przez miliony Polaków. Drożdże znajdują zastosowanie zarówno w piekarnictwie, gorzelnictwie, jak i browarnictwie. Ich komórki mogą mieć kształt owalny lub kulisty. Fermentują i asymilują większość cukrów. Cukier z ich pomocą przetwarzany jest na etanol i dwutlenek węgla w procesie oddychania beztlenowego. W oddychaniu tlenowym wytwarza się dwutlenek węgla i woda. Jakie zastosowanie mają drożdże w piekarnictwie? Czy mrożenie drożdży świeżych jest dobrym pomysłem? Czy świeże drożdże piekarskie można mrozić? Czy ciasto drożdżowe można mrozić? Odpowiedzi poznasz w poniższej treści naszego artykułu.

Zastosowanie drożdzy piekarniczych

Do produkcji drożdży piekarniczych stosuje się szczepy z gatunku Saccharomyces cerevisiae. Muszą one wyróżniać się następującymi cechami: krótki czas generacji, zdolność do szybkiej adaptacji w różnych substratach,duża aktywność enzymów hydrolizujących cukry, duża trwałość w czasie przechowywania, wysoka aktywność fermentacyjna. Istotną rolę w piekarnictwie odgrywają także takie zdolności drożdży, jak wysoka aktywność glikolityczna, wysoka aktywność inwertazy, zdolność fermentacji maltozy, zdolność do wzrostu i syntetyzowania enzymów i koenzymów w warunkach beztlenowych. Dlaczego drożdże są tak istotne w wypieku? W procesie oddychania i fermentacji produkują dwutlenek węgla, dzięki któremu ciasto staje się gąbczaste i odpowiednio porowate. Dzięki temu otrzymujemy finalnie pożądane cechy miękiszu. Oprócz tego drożdże odgrywają także istotną rolę w nadawaniu charakterystycznych cech organoleptycznych. Dzięki procesowi fermentacji powstaje nie tylko alkohol etylowy i dwutlenek węgla, ale wiele innych związków zapachowych i aromatycznych, które nadają pożądany chlebowy aromat i dobry smak pieczywa. Do wytworzenia przez drożdze energii niezbędne jest źródło, z którego będą mogły ją czerpać, a są nimi cukry. Rozkładając glukozę w warunkach tlenowych uzyskuje się dwutlenek węgla i wodę, zaś w warunkach beztlenowych alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Jak się domyślacie, dlatego też stosowane są w produkcji spirytusu, piwa i wina. W dalszej części artykułu, dowiesz się, czy można mrozić świeże drożdże piekarskie i ciasto drożdżowe oraz jak długo można mrozić drożdże.

Mrożenie drożdży piekarskich

Po obfitym w wiedzę wstępie, przejdźmy do sedna. Czy świeże drożdże piekarskie można mrozić? Jak najbardziej. Jest to jedna z metod, dzięki którym nie zmarnujemy drożdży, które pozostały nam po wypieku. Często zdarza się, że nie zużywamy całej kostki drożdzy i aby nie zmarnować reszty można je zamrozić. Drożdże mają zdolność do szybkiego namnażania się, dzięki czemu nawet jeśli zbyt długo przetrzymamy drożdze w stanie zamrożenia, to wystarczy kilka żywych komórek, aby drożdze “zrobiły swoją robotę”. No właśnie, jak długo można mrozić drożdże? Okres ten jest naprawde długi i wynosi aż 5 miesięcy. Biorąc pod uwagę fakt, że mogłyby się zmarnować, mrożenie drożdży świeżych jest naprawdę świetnym pomysłem, a dzięki takiemu rozwiązaniu, będą one zawsze pod ręką i w każdej chwili będzie można upiec placek drożdżowy, chleb, czy inny wypiek. Czy ciasto drożdżowe można mrozić? Oczywiście. Tak samo, jak w przypadku świeżych drożdzy, tak samo i w przypadku ciasta drożdżowego, zarówno surowego, jak i przygotowanego można zamrozić. Jest to świetna opcja, kiedy zostanie nam za dużo ciasta, bądź chcemy je mieć na czarną godzinę. 

Jak widzisz mrożenie może naprawdę ułatwić czynności w kuchni, ale także przyczynić się do niemarnotrawienia produktów spożywczych. Mrożenie drożdży, czy ciasta drożdżowego, jest jak najbardziej bezpieczne.

Ewa Burnejnikowa
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.
Powiązane

NAJPOPULARNIEJSZE