Strona głównaCiążaCzy można jeść majonez w ciąży?

Czy można jeść majonez w ciąży?

W wielu potrawach wykorzystywany jest majonez. Dodaje się go do sałatek, sosów, ryb, mięsa. Ciąża to czas, w którym należy dobrze się odżywiać i zwracać uwagę na to, co się je, aby nie zaszkodzić sobie i dziecku. Czy można jeść majonez w ciąży? Czy spożywanie majonezu Kieleckiego w ciąży jest bezpieczne? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższej treści artykułu. Zostań z nami!

Majonez – czy można go spożywać w ciąży?

Czy majonez to produkt, którego powinno unikać się w ciąży i podczas karmienia piersią? Czy w ciąży można jeść majonez? Czy może lepiej unikać go przez 9 miesięcy? Spożywanie majonezu w ciąży budzi wiele kontrowersji, szczególnie tego przyrządzonego w domu. Istnieje bowiem duża różnica pomiędzy domowym, a przemysłowym majonezem. Głównym składnikiem majonezu są jaja i to od nich zależy bezpieczeństwo spożywania majonezu w ciąży.

Czy można jeść majonez w ciąży? Przemysł spożywczy posiada surowe restrykcje dotyczące jaj. Muszą być one pasteryzowane (płynne lub liofilizowane), aby mogły być użyte w dalszym procesie produkcyjnym jakiegokolwiek produktu. Takie przepisy dotyczą także restauracji. Spożycie świeżego jajka może doprowadzić do zakażenia salmonellą. Wnika ona przez porowatą skorupkę. Jest bardzo niebezpieczna dla organizmu człowieka, a szczególnie dla kobiet w ciąży.

Domowy majonez ma oczywiście więcej walorów organoleptycznych, jednak ryzyko zakażenia salmonellą jest o wiele większe. Niebezpieczeństwo rośnie. kiedy jajka są nieznanego pochodzenia. 

Bakterie salmonelli giną w temperaturze ok. 63 stopni Celsjusza stosowanej przez ok. minutę. W teorii można wyprodukować domowy majonez z jaj pasteryzowanych w płynie lub liofilizowanych. Jednak rzadko kiedy w kuchni decyduje się ktoś na tego typu rozwiązania. My uważamy, że warto. Bezpieczeństwo matki i dziecka powinno być najważniejsze.

Jeśli uwaga przyszłych mam skupi się wokół głównego składnika majonezu, czyli jaj, to nie będzie problemu z jego spożywaniem w trakcie ciąży. Majonez Kielecki, czy inny sporządzany w warunkach przemysłowych jest bezpieczny. 

Jakie konsekwencje niesie salmonelloza w ciąży?

Objawy, które wywołuje salmonelloza w ciąży to gorączka, redukcja tlenu dostarczanego do łożyska, zmiany w metabolizmie. Wszystko to może doprowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu. Jeśli chcesz uniknąć takich przykrych doświadczeń spożywaj majonez z pasteryzowanych jaj lub majonez wegański, który staje się coraz bardziej powszechny. W jego skład wchodzi mleko sojowe, sól kala namak. Smak praktycznie nie różni się od tradycyjnego majonezu. Plusem spożywania takiego majonezu jest oczywiście brak ryzyka zakażenia salmonellą, ale też o połowę mniejsza kaloryczność.

Majonez Kielecki, Winiary lub inny tradycyjny ma bardzo wysoką kaloryczność. Jeden słoik to aż ok. 700 kcal. Spożywanie bardzo małych ilości majonezu nie będzie miało większego wpływu na dietę, jednak przekraczanie granic zdrowego rozsądku może wywołać niepożądane skutki. Przekraczanie swojego zapotrzebowania kalorycznego przez dłuższy czas powoduje nadwagę. Majonez ma bardzo duże ilości oleju, dlatego jest to produkt, który szczególnie powinno się ograniczać, a wyeliminować ten nieznanego pochodzenia. Przyszłe mamy powinny spożywać jajka z godnych zaufania źródeł.

Ciąża to czas, w którym szczególnie powinno się dbać o zdrowie. Dieta, aktywność fizyczna pozwoli na prawidłowy rozwój płodu i dobre samopoczucie mamy.

Jeśli lubisz sosy to pamiętaj, aby nie były wykonywane one z surowej żywności. Każdy produkt tego typu powinien być poddany obróbce termicznej. Jajka zawsze powinno gotować się ponad minutę w temperaturze nie niższej niż 70 stopni Celsjusza.

Czy majonez w ciąży może spowodować toksoplazmozę?

Wiesz już, czy można jeść majonez w ciąży, ale czy istnieje ryzyko zakażenia innymi bakteriami niż salmonella? Majonez nie ma nic wspólnego z toksoplazmozą. Jej bakterie znajdują się w rzadkich i surowych wędlinach. Jedyne zagrożenie ze strony majonezu to niepasteryzowane jaja z bakterią salmonelli. Jeśli boisz się o zdrowie swoje i swojego dziecka, zachęcamy do spożywania majonezu wegańskiego.

Ewa Burnejnikowa
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.
Powiązane

NAJPOPULARNIEJSZE