Strona głównaCiążaCholestaza ciążowa - czym jest?

Cholestaza ciążowa – czym jest?

Cholestaza jest to choroba dotykająca przyszłe mamy w trzecim trymestrze ciąży. Ustępuje po porodzie, jednak trzeba liczyć się z tym, że wraca w trakcie kolejnej ciąży. Bywa uporczywa. Co to jest? Jakie są objawy? Jak badania trzeba przeprowadzić? Jak wygląda leczenie cholestazy ciążowej? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższej treści artykułu.

Cholestaza – co to za choroba?

Pierwszy objaw zwiastujący cholestazę to świąd skóry, kolejny to żółtaczka. Cholestaza to zastój żółci, wynikający z zaburzeń procesów biochemicznych związanych z wydzielaniem kwasów żółciowych w wątrobie lub ich przepływu przez drogi żółciowe. Najczęstszą przyczyną tej przypadłości jest kamica nerkowa bądź guzy w jamie brzusznej. Cholestaza w ciąży wynika z wysokiego poziomu estrogenów przed końcem ciąży. Wiąże się to również z tym, że wątroba jest bardzo wrażliwa na ten hormon. Na początku ciąży objawy są prawie niedostrzegalne. Cholestaza w ciąży często jest uwarunkowana genetycznie.

Świąd, będący objawem cholestazy w ciąży, potrafi być bardzo uporczywy i mocno uprzykrzyć życie. Objawy nasilają się szczególnie wieczorem i w nocy. Po kilku tygodniach od wystąpienia świądu, pojawia się zażółcenie skóry. Towarzyszy temu także bardziej pomarańczowa barwa moczu i zmiana koloru stolca. Objawem cholestazy mogą być duszności w ciąży, a  także biegunka tłuszczowa. Warto jednak podkreślić, że cholestaza nie niesie zagrożenia dla kobiety ciężarnej. Może jednak okazać się niebezpieczna dla dziecka. Cholestaza w ciąży może doprowadzić do przedwczesnego porodu, niedotlenienia. Powikłania, które występują rzadziej to spadek akcji serca płodu, zespół aspiracji smółki. W bardzo niewielu przypadkach cholestaza może doprowadzić do śmierci płodu. Wiesz już, co to jest cholestaza w ciąży, jakie są jej objawy, teraz dowiesz się nieco więcej o diagnostyce, badaniach i leczeniu.

Cholestaza ciążowa – badania i leczenie

Cholestaza ciążowa pojawia się przeważnie między 25. a 32. tygodniem ciąży. Po wystąpieniu pierwszych objawów należy zgłosić się do lekarza. W pierwszej kolejności zleci on wykonanie badań laboratoryjnych krwi, a następnie wdroży odpowiednie leczenie. Badania krwi, które potwierdzają cholestazę ciążową posiadają informację o podwyższonym stężeniu kwasów żółciowych i bilirubiny, zwiększonej aktywności enzymów wątrobowych – ALT, AST i fosfatazy alkalicznej ALP. Lekarz powinien dokładnie przyjrzeć się badaniom i towarzyszącym objawom, ponieważ takie wyniki nie są jednoznaczne. Podobne zawartości wymienionych parametrów mogą dotyczyć także innych chorób wątroby oraz dróg żółciowych. Szczególne potwierdzenie cholestazy ciążowej daje wysokie stężenie bilirubiny sprzężonej oraz dwukrotne przewyższenie normy aktywności ALP.

W przypadku, kiedy żółtaczka pojawia się w początkowym stadium ciąży, należy w badaniach i leczeniu uwzględnić, że może być to cholestaza typu wirusowego związanego z zapaleniem wątroby lub kamicą nerkową. 

W leczeniu świądu wynikającego z cholestazy ciążowej pomaga kwas ursodeoksycholowy. Lekarze do leczenia często wdrażają takie leki, jak cholestyramina i deksametazon. Mają one wpływ na przyspieszony rozwój płuc dziecka. Jest to istotne, ponieważ, jak już wspomnieliśmy, cholestaza może wywołać poród przedwczesny, a niewykształcone płuca mogą zmniejszyć szanse na przeżycie. Badania i diagnostykę należy wykonywać często i regularnie. Monitorowana musi być akcja serca oraz ruch płodu. Niektórzy lekarze, w przypadku zaawansowanej choroby, zalecają indukcję porodu, kiedy dziecko ma dojrzałe płuca. Ma to przeważnie miejsce w 36. tygodniu ciąży.

Jak się odżywiać w ciąży cierpiąc na cholestazę?

Należy spożywać pokarmy bogate w witaminę A oraz D. Występuje ona w pełnotłustym nabiale, tłustych rybach morskich i wątrobie. Ważne jest także przyjmowanie beta – karotenu, którego źródłem są pomidory, marchew, dynia, zielony groszek. Organizmowi należy dostarczyć również witamin E i K, które spotkać można w szpinaku, sałacie, pietruszce i innych warzywach zielonych. Dobrze jest dobrać odpowiednią suplementację, ponieważ sama dieta bogata w wymienione witaminu może okazać się niewystarczająca. Suplementować powinno się w szczególności witaminę K. Wspomaga ona proces krzepnięcia krwi. Pamiętaj, aby każdy krok konsultować ze swoim lekarzem prowadzącym.

Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here