Ciąża rządzi się swoimi prawami, co oznacza, że wiele pań odczuwa chęć zjedzenia przeróżnych potraw. Często łączenie poszczególnych składników wydaje się dziwne, jednak warto wykazać się wyrozumiałością.
Zobacz: Jak mężczyzna powinien wspierać kobietę w ciąży?
Właściwości śledzi
Wysoka kaloryczność śledzi sprawia, że panie, które dbają o swoją sylwetkę, mogą poczuć się zniechęcone do spożywania ich. Czy można jeść śledzie w ciąży? Oczywiście, w przypadku ryb, zabrania się zjadania ich w stanie surowym. Natomiast śledzie marynowane, czy też w potrawach, można bezpiecznie jeść. Ryby to doskonałe źródło białka i nie tylko. Prawdą jest, że zawierają dużą dawkę kwasów omega-3. To właśnie te kwasy wspomagają nie tylko pracę układu nerwowego, ale także układu krążenia i korzystnie wpływają na stan skóry. Ponadto zbawiennie działają na ciśnienie krwi, odporność organizmu, a nawet obniżają poziom cholesterolu. Śledzie dostarczają także cynku, miedzi, fosforu, wysokiej jakości białka i ogromnej ilości witaminy B12. Są także bogate w witaminę D3. Oznacza to, że nie tylko kobiety w ciąży powinny po nie sięgać, ponieważ dużo osób cierpi na niedobory witaminy D3.
Czy można jeść śledzie w ciąży?
Wiele pań zastanawia się nad tym, czy mogą spożywać ryby w trakcie ciąży, z uwagi na zawartość rtęci. Według najnowszych badań można spożywać do 340 g ryb, pod warunkiem że należą one do grupy z niską zawartością rtęci. Tylko wtedy można pozostać spokojnym, jeśli chodzi o bezpieczeństwo płodu. Do grupy bezpiecznych ryb można zaliczyć sardynki, śledzie, anchois oraz łososia. Dlatego kobiety, które chcą dostarczyć wartości odżywczych sobie i dziecku, spokojnie mogą zjadać śledzie, jeśli tylko mają na nie ochotę. Najważniejsze, by nie przekraczać tej bezpiecznej dawki.
Czy w ciąży można jeść śledzie w occie?
Ciąża wymaga szczególnej troski, jeśli chodzi o to, w jaki sposób się odżywia. Wiadomo, że jest się odpowiedzialnym nie tylko za siebie, ale również za dziecko. Czy w ciąży można jeść śledzie w occie? Oczywiście w wielu badaniach naukowych jasno stwierdza się, że w ciąży nie należy spożywać surowych ryb. Natomiast w przypadku marynowanych, jest inaczej. Można je spokojnie jeść, tym większe ma to znaczenie, że jednak charakteryzują się niskim poziomem zanieczyszczenia rtęcią, co oznacza, że są w pełni bezpieczne. Wiele pań ma ochotę na śledzie, dlatego nie ma obaw i można spokojnie je zjadać.

Zobacz: Melisa w ciąży – czy można pić?
Czy można jeść śledzie w oleju w ciąży?
Bardzo wiele pań miewa chęć na przeróżnego rodzaju potrawy, często już łączenie składników bywa dość specyficzne. Oczywiście, jeśli kobieta odżywia się zdrowo, może sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. W końcu ten stan rządzi się swoimi prawami. Czy można jeść śledzie w oleju w ciąży? Podobnie jak w przypadku octu, tak i w przypadku oleju, można spożywać śledzie w stanie błogosławionym. Spożywając śledzie w oleju, warto pamiętać o tym, że są one źródłem DHA i EPA, co jest szczególnie ważne dla rozwoju płodu na każdym jego etapie.
Ciąży można jeść śledzie marynowane?
Obecnie uznaje się, że kobieta w ciąży może spożywać ryby, pod warunkiem że należą one do grupy o niskiej zawartości rtęci. Dlatego warto zadbać, by dieta była zbilansowana, co pozwoli na prawidłowy rozwój płodu i jednocześnie uniknięcie problemów zdrowotnych. Wiadomo, że w ciąży często zdarzają się niestrawności, które mogą wynikać z nieprawidłowego komponowania potraw, ale także z objadania się. Oczywiście w zaawansowanej ciąży żołądek znajduje się w nienaturalnej pozycji, co oznacza, że zaleca się jadanie częściej, ale mniejszych ilości posiłków. Czy w ciąży można jeść śledzie marynowane? Według najnowszych wytycznych, kobiety w ciąży spokojnie mogą spożywać śledzie w tej postaci. Najważniejsze, by nie przekraczać wymienionej dawki, gdyż wtedy przyswojony poziom rtęci może być większy, co może już powodować pewne dolegliwości i problemy zdrowotne.
Dlaczego w ciąży chce się jeść śledzie?
Pomimo tego, że zwykle nazywane są zachciankami ciążowymi, to jednak wszelkie potrzeby w okresie ciąży najczęściej wynikają z tego, że rozwijający się płód potrzebuje różnych wartości odżywczych. W efekcie nasz mózg odczytuje to jako zachcianka, którą należy zaspokoić. Czy w ciąży można jeść śledzie w occie? Można. Oczywiście należy pamiętać o tym, że zachowując zdrowy rozsądek, można się poddawać spożywaniu różnych pokarmów. Jeśli jakaś zachcianka jest niepokojąca, to należy skonsultować to, z lekarzem prowadzącym. Czy kobieta w ciąży może jeść śledzie? Spożywanie ryb w tym szczególnym czasie, uznawane jest za bezpieczne. Dlatego można po nie sięgać. Jednocześnie należy pamiętać o tym, by nie przekraczać zalecanej dawki.