Strona głównaDietaCzy przy refluksie można jeść kapustę kiszona?

Czy przy refluksie można jeść kapustę kiszona?

Kiszonki w każdej postaci są źródłem cennych składników odżywczych dla naszego organizmu, dlatego tak często słyszy się zalecenia odnośnie ich spożywania. Najbardziej popularne produkty kiszone to biała kapusta głowiasta, ogórki kiszone, buraki, soki z kiszonek. Czy jednak pomimo swoich wielu cennych właściwości, kiszonki nadają się dla każdego? Czy przy refluksie można jeść kapustę kiszoną? Czy sok z białej kapusty na refluks jest dobry? Jak wpływają kiszonki na refluks? Odpowiedzi poznasz w dzisiejszym artykule.

Jakie właściwości posiadają kiszonki?

Tak wiele dobrego można usłyszeć odnośnie kiszonek. Jakie właściwości decydują o ich prozdrowotnym działaniu? W kiszonkach znajdują się duże pokłady witaminy C oraz D. Są one odpowiedzialne za budowanie naszej odporności. Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, uczestniczy w produkcji krwinek czerwony, bierze czynny udział w procesie gojenia się ran, jest aktywatorem wielu enzymów, syntezuje kolagen, który jest elementem tkanki łącznej, bierze udział w syntezie neuroprzekaźników oraz usprawnia pracę mózgu. Witamina D odpowiada za układ kostny oraz utrzymuje zdrowy stan zębów, uczestniczy w procesach wchłaniania wapnia i fosforu, bierze udział w budowaniu i funkcjonowaniu układu nerwowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Oprócz tego w kiszonkach naturalnie wytwarzają się bakterie kwasu mlekowego, które są naturalnymi probiotykami.

Odpowiedzialne są za budowanie pozytywnej flory bakteryjnej, która tworzy barierę w naszym organizmie przed patogenami, wzmacnia naszą odporność. Kiszonki wspomagają perystaltykę jelit, co jest szczególnie cenne w leczeniu zaparć. Usprawniają one pracę układu pokarmowego. Zawierają witaminę E, która przyspiesza budowanie kolagenu i elastyny. Nazywana jest witaminą młodości. Pobudza krążenie i poprawia wygląd skóry. W mniejszych ilościach w kiszonkach znajduje się także witamina B2, czyli ryboflawina oraz witamina PP, czyli witamina B3. Witamina B2 jest niezbędna w utrzymaniu prawidłowości układu nerwowego, reguluje procesy przemiany materii oraz tworzy czerwone płytki krwi, przeciwciała, regeneruje tkanki. Witamina PP odpowiada za prawidłową czynność mózgu oraz układu nerwowego, syntezuje hormony płciowe, kortyzol, tyroksynę i insulinę.

Oprócz tego w kiszonkach znajduje się ogrom składników mineralnych, jak wapń, fosfor, żelazo, potas. Kiszonki obniżają poziom cholesterolu, dlatego są szczególnie cenione wśród osób chorych na miażdżycę i z problemami układu wieńcowego. Obniżają także poziom glukozy we krwi. Zawierają acetylocholinę, która poprawia perystaltykę jelit, obniża ciśnienie krwi, jest neuroprzekaźniżniem. Skoro poznałeś już tyle cennych właściwości kiszonek, czas dowiedzieć się, czy przy refluksie można jeść kapusta kiszoną, czy sok z białej kapusty na refluks jest dobry oraz, czy jakie działanie mają kiszonki na refluks. 

Refluks żołądka a kiszonki

Refluks żołądkowo – przełykowy nie jest miłym doświadczeniem. Objawia się problemami gastrycznymi, które polegają na cofaniu się kwaśnej treści żołądka do przełyku. Jest to nieprzyjemne, ponieważ odczuwa się pieczenie i zgagę. Czy przy refluksie można jeść kapusta kiszoną? Jak można wywnioskować z poprzedniego akapitu, kiszonki wszelkiego rodzaju mają świetne działanie na układ trawienny, dlatego też przy refluksie nie jest zakazane jego spożywanie. Sok z białej kapusty na refluks to jak najlepszy pomysł. Przy refluksie warto jest dokładnie prześledzić swoją dietę. Wyeliminuj lub ogranicz słodkie, tłuste i słone potrawy. Nadmiar gazowanych napojów, kawy oraz alkoholu także może potęgować zgagę. Odradza się także spożywania dużych ilości cytrusów, pomidorów. Kiszonki, owszem, mają kwaśny smak, jednak różnią się od pozostałych produktów tym, że neutralizują pH w żołądku, dzięki czemu cofająca się treść nie będzie już aż tak kwaśna i nie będzie powodowała ostrego pieczenia. Kiszonki na refluks można nazwać naturalnym lekarstwem. Zdarza się jednak, że w jakimś przypadku organizm nie będzie tolerował kiszonek. W takiej sytuacji zrezygnuj z ich spożywania. 

Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here