Strona głównaDietaCzy można jeść awokado z plamami?

Czy można jeść awokado z plamami?

Awokado coraz częściej gości w naszych domach. Najczęściej używane jest do sporządzania past do kanapek. Nie wiesz, jakie awokado wybrać w sklepie, żeby było smaczne? Jakie powinno mieć cechy? Czy można jeść awokado z plamami? Czy brązowe nitki w awokado to normalne? Kiedy awokado jest zepsute? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższej treści artykułu.

Brązowe nitki w awokado – o czym świadczą?

Miąższ zdrowego owocu awokado powinien mieć barwę jasnozieloną. Czy brązowe nitki w awokado to normalne? Nie. W miąższu nie powinno być żadnych ciemnych nitek. Występowanie brązowych nitek w awokado świadczy o tym, że owoc zaczyna gnić. Owoc jest już po prostu przejrzały. Może wskazywać na to także nieprzyjemny smak. Nie spożywaj takiego awokado. Wyrzuć je. Czasami zdarza się, że brązowe nitki w awokado znajdują się w nim, bowiem jest to cecha gatunkowa. Owoce z takich drzew są bardziej włókniste i nie występują w towarzystwie brązowych plam. Nie ma obaw przed zjedzeniem takich owoców. 

Awokado z plamami – czy można takie jeść?

Czy można jeść awokado z plamami? Kiedy awokado jest zepsute. Jeśli plamki w miąższu są niewielkie, nie ma żadnych obcych zapachów, to jak najbardziej można jeść takie awokado. Brązowe plamy mogą jednak świadczyć o tym, że owoc już się psuje, bądź został obity. Jeśli plamki rozmieszczone są równomiernie warto się powąchać awokado. Czy można jeść awokado z plamami? Same plamki nie są szkodliwe, warto jednak spojrzeć na to nieco szerzej i skontrolować przede wszystkim zapach, możesz też spróbować mały kawałek i zdecydować, czy owoc nadaje się do zjedzenia. Inaczej jest w przypadku, kiedy zobaczysz na skórce choćby małą czarną plamkę, która jest pleśnią. Taki owoc nie nadaje się już do zjedzenia. Odkrojenie kawałka z plamką nic nie da, bowiem cały owoc ma już w sobie pleśń, która jest toksyczna dla człowieka. Wiesz już, kiedy awokado jest zepsute, teraz czas dowiedzieć się, po czym rozpoznać dojrzałe awokado. 

Dojrzałe awokado – po czym poznać?

Ile razy zdarzyło Ci się, że kupiłeś awokado i było niedojrzałe lub wręcz przeciwnie, przejrzałe? Warto jest znać kilka zasad, które pozwolą Ci na rozpoznanie odpowiedniego do spożycia awokado. Przede wszystkim odrzuć te, które mają pleśń. Jak już wiesz z poprzedniego akapitu, odkrojenie spleśniałego kawałka nic nie da. Odrzuć również te z plamami na skórce. Idealne awokado nie powinno być całkiem twarde. Naciskając na skórkę powinno lekko się uginać. Skórka powinna być ciemniejsza,a nawet brązowa np. u odmiany Hass. Realia nieco różnią się od wyobrażeń – zielone awokado jest po prostu niedojrzałe. Jeśli zdarzy się, że kupisz zbyt dojrzałe awokado możesz zrobić z niego koktajl.

Ciekawe przepisy z wykorzystaniem awokado

Awokado jest owocem, którego możemy użyć jako dodatek do wielu potraw. Pierwszym pomysłem jest sałatka z truskawkami, awokado, boczkiem, serem fetą i pestkami dyni. Awokado świetnie sprawdza się także w sałatce z batatami, buraczkami, jarmużem, granatem i sałatą. Innym pomysłem jest sałatka z pieczonych batatów, pomidorków koktajlowych, awokado, szpinaku. Świetnie smakują też grzanki z awokado, łososiem wędzonym i jajkiem w koszulce. Awokado możesz wykorzystać do zrobienia pasty guacamole, którą możesz wykorzystać do nafaszerowania piersi z kurczaka. Do środka możesz dodać mozzarellę. Awokado świetnie pasuje także do roladek z tortilli z pastą jajeczną. Z użyciem awokado można przyrządzić wiele różnych potraw, a w szczególności sałatek. Kolejną propozycją jest sałatka z figami, awokado, rukolą, orzechami włoskimi i serem sałatkowym. Awokado świetnie sprawdzi się także jako dodatek do gofrów jaglanych z jajkiem sadzonym. Idealnie będzie pasować także do roladek z tortilli z grillowaną cukinią, hummusem, czosnkiem, suszonymi pomidorami oraz do crostini z wędzonym łososiem. Crostini przygotujesz z bagietki.

Jak widzisz istnieje wiele sposób na wykorzystanie awokado. Dobrze doprawiona pasta nadaje potrawom oryginalnego smaku i nadaje ciekawej konsystencji. Awokado to owoc, który można przyrządzić w taki sposób, w jaki tylko sobie wyobrazisz. Łączenie go z innymi smakami może dać ciekawe efekty.

Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here