Masło orzechowe wbrew niektórym opiniom nie jest bardzo kaloryczne, dlatego z powodzeniem można je dodawać do różnego rodzaju wypieków. Są osoby, które smarują nim chleb, bułkę, naleśniki, tosty, czy krakersy. Ma w sobie wiele cennych kwasów tłuszczowych nienasyconych, których najważniejszą właściwością jest wspieranie spalania tłuszczu. To szczególnie ważny aspekt dla osób odchudzających się. Jednak czasami zastanawiamy się, czym zastąpić masło orzechowe? Na myśl przychodzą właściwie tylko kremy czekoladowe, jednak mają one zdecydowanie więcej kalorii, mogą przyczynić się do tycia. Na ich korzyść zdecydowanie przemawia smak, spożywanie w niewielkich ilościach nie powinno spowodować żadnych przykrych skutków dla zdrowia. Jednak zastanawiając się czym zastąpić masło orzechowe warto wybrać zdrowsze przekąski, niż wskazane powyżej. Dotyczy to głównie wszystkich tych, którzy ciężko pracują nad idealnym wyglądem swojej sylwetki. W celu szybszego rozrostu tkanki tłuszczowej spożywa się między innymi duże ilości białka. Zawarte jest ono w mięsie oraz specjalnych koktajlach wzbogaconych odżywkami dedykowanymi sportowcom.
Czym zastąpić masło orzechowe, jeśli dba się o szczupłą sylwetkę?
Masło orzechowe ma ogromną ilość zwolenników, właściwie na całym świecie. W zależności od zakątka spożywa się je w różny sposób, każdy jest odpowiedni. Głównym składnikiem masła orzechowego są orzeszki arachidowe, dzięki którym produkt jest źródłem wielu witamin i minerałów zapewniających odpowiednie funkcjonowanie całego organizmu. Masło orzechowe oczywiście można zastąpić innymi smakołykami, mającymi mniej kalorii, ale tak naprawdę komponuje się z wieloma zdrowymi składnikami. Na przykład owsianka z masłem orzechowym jest doskonałą podstawą śniadania, wystarczy zalać garść płatków owsianych gorącą wodą. Następnie dodać orzechy laskowe i masło orzechowe. Oczywiście taki posiłek można uzupełnić różnymi owocami: bananem, truskawkami, malinami. Dobrze dopasuje się ponadto mleko migdałowe – w zastępstwie krowiego. Całość stworzy najlepszą propozycję na pożywne i zapewniające mnóstwo energii śniadanie. Inną opcją mogą być tosty z dżemem i masłem orzechowym, które znajdą zastosowanie zarówno na śniadanie, jak i kolację – w tej kwestii jest wybór.
Zamiennik masła orzechowego
Warto zastanowić się, czy zamienniki masła orzechowego są potrzebne? Tak naprawdę produkt ten ma niewiele kalorii, dlatego może być spożywany zarówno przez dorosłych oraz dzieci. Dla niektórych jednak masło orzechowe ma za dużo kalorii, takie zdanie mają często osoby odchudzające się, liczące dosłownie każdą kalorię. Na niektórych forach można znaleźć informację, że w takich przypadku dobrym zamiennikiem jest masło greckie, zawierające niewielką ilość tłuszczu. Dobrze smakuje między innymi z awokado oraz zmielonymi orzechami pekan. Wiele osób wybiera również serki topione, które pełnią funkcję past do kanapek, idealnie się rozsmarowują na pieczywie. Dobrą alternatywą dla masła orzechowego jest masło migdałowe, czasami nazywane musem. Produkty mają podobne konsystencje, ale smaki się różnią. Zastosowanie jest identyczne, ponieważ komponuje się z pieczywem, krakersami oraz jest idealnym dodatkiem do ciast. Możliwości zjedzenia masła migdałowego jest dość sporo, doskonale odnajduje się także w przepisach kulinarnych dla wegan. Tak naprawdę każdy może zrobić taki przysmak w domu, nie jest konieczny zakup gotowego. Nie potrzeba dużo czasu, poza tym ilość składników jest niewielka.