Strona głównaPoradyCzy można jeść czosnek przy antybiotyku?

Czy można jeść czosnek przy antybiotyku?

Pewnie nie raz usłyszałeś od babci, kiedy tylko poczułeś, że „łapie” Cię przeziębienie – „jedz czosnek, on Ci pomoże”. Choć babcie nie zdawały sobie sprawy, dlaczego czosnek tak dobrze działa na przeziębienie, to w swoich radach miały sporo racji. Czosnek to naturalny antybiotyk. Dlaczego? Tego dowiesz się w poniższej treści artykułu. Przeczytasz także o tym, czy można jeść czosnek przy antybiotyku? Jak tak naprawdę sprawdza się czosnek jako antybiotyk? 

Składniki aktywne w czosnku

Czosnek ma bardzo specyficzny smak i zapach, jednak to właśnie związki determinujące te cechy odpowiadają za większość prozdrowotnych właściwości czosnku, głównie chodzi o organiczne związki siarki – allicyna, ajoen, sulfidy allilowe, sulfidy propylowe. Związki te powstają z alliny na skutek działania enzymów, które uaktywniają się podczas rozdrabniania czosnku. Mają silne działanie przeciwbakteryjne, dlatego też czosnek uznaje się za naturalny antybiotyk. W czosnku znajdziemy także ogrom witaminy – C, B1, B2, PP, A oraz związków mineralnych – wapń, żelazo, miedź, magnez, kobalt, nikiel, chrom, selen, german. Naturalny antybiotyk z czosnku działa na bakterie zarówno Gram – dodatnie oraz Gram – ujemne. Radzi sobie także z takimi bakteriami, jak Salmonella, Eschericha, Streptococcus, Staphylococcus, Clostridium, Mycobacterium tuberculosis. Czosnek jako antybiotyk świetnie radzi sobie z Staphylococcus aureus, które antybiotyki farmaceutyczne niestety nie są w stanie zwalczyć.Oprócz działania antybakteryjnego, czosnek ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwrobacze. W dalszej części artykułu dowiesz się m.in., czy można jeść czosnek przy antybiotyku.

Czosnek jako antybiotyk naturalny

Czosnek jako antybiotyk jest stosowany w wielu domach. Dobrze rozgrzewa i udrożnia drogi oddechowe. Można spożywać go w wielu formach, np. przeciśnięty przez praskę na chleb, dodać do ciepłego mleka. Jeśli przeszkadza Ci przykry zapach po zjedzeniu czosnku, warto jest przegryźć później liść mięty. Możesz wykonać z czosnku syrop. Rozgnieć dwa ząbki czosnku, dodaj małą ilość wody przegotowanej oraz 2-3 łyżki miodu. Tak przygotowany roztwór pozostaw na 24 godziny. Po tym czasie wypij. Naturalny antybiotyk z czosnku znacznie skraca infekcje bakteryjne. Czy można jeść czosnek przy antybiotyku? Czosnek nie wchodzi w interakcje z antybiotykami, dlatego też nie ma przeciwwskazań do jednoczesnego zażywania antybiotyku i spożywania czosnku. Jeśli jednak masz wątpliwości, warto jest zasięgnąć rady u swojego lekarza rodzinnego lub farmaceuty. 

Na co jeszcze pomaga jedzenie czosnku?

Czosnek obniża ciśnienie, dzięki czemu ryzyko zawału serca czy udaru znacznie maleje. Poprawia pracę układu krwionośnego. Taka funkcja wynika z tego, że czosnek zawiera dużo witaminy C, która odpowiada za budowę naczyń krwionośnych. Czosnek ma także zbawienny wpływ na układ trawienny. Usprawnia pracę jelit oraz przemianę materii. Warto jednak wiedzieć, że czosnek należy jeść regularne, aby odczuć jego cenne właściwości. Zjedzenie ząbka czosnku raz na kilka miesięcy niestety nie da żadnych efektów. Należy także pamiętać, aby spożywać go regularnie, ale z umiarem. Wszystko w nadmiarze może zaszkodzić.

Czosnek zaleca się jeść profilaktycznie, podczas przeziębienia, infekcji dróg oddechowych, w leczeniu infekcji w jamie ustnej, w zakażeniach bakteryjnych przewodu pokarmowego. Najlepiej jeść surowy czosnek bez poddawania go obróbce termicznej. Wysoka temperatura doprowadza do inaktywacji allinazy, a co za tym idzie do zaprzestania aktywności antybakteryjnej. Nadmierne spożywanie czosnku może spowodować reakacje alergiczne, pokrzywkę, zapalenie skóry, nieżyt nosa, reakcję anafilaktyczną. Jeśli przyjmujesz na stałe jakieś, to swoją indywidualną sytuację skonsultuj z lekarzem. Z rady powinny skorzystać także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Najlepiej spożywać czosnek niedźwiedzi, zielony, wężowy, syberyjski. Niektórzy twierdzą, że najmniejsze zdrowotne działanie ma czosnek importowany Chin, dlatego też warto kupować polski czosnek. Spożywanie tego cennego warzywa odradza się osobom, które mają nieżyt żołądka i jelit, cukrzycę. 

Jak widzisz nie zawsze trzeba sięgać po medykamenty, ponieważ czosnek jako antybiotyk może świetnie się sprawdzić. Jeśli jednak sytuacja zdrowotna jest poważniejsza, warto jednak skorzystać z pomocy lekarza i zażywać zalecone przez niego leki.

Poprzedni artykułCzy surowe buraki szkodzą?
Następny artykułOcet jabłkowy na stawy
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here