Na przestrzeni ostatnich lat coraz mocniej omawia się kwestie, które sprowadzają się do zdrowego żywienia. Nic dziwnego. Nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na ogólny stan zdrowia. Nie chodzi tylko o same, nadmiarowe kilogramy. Należy pamiętać, że to właśnie wraz z pożywieniem ludzki organizm przyswaja szereg wartościowych elementów odżywczych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych narządów, czy układów. Jedzenie, w realny sposób, może wpłynąć tak samo na produktywność, poziom energii, jak również ogólne zmęczenie, czy osłabienie. A wszystko zależy od tego, jakie składniki organizm otrzymuje wraz z codziennymi posiłkami. Czy to oznacza, że margaryna do smarowania bez tłuszczu palmowego jest po prostu zdrowsza?
Zobacz: W jakich dolegliwościach pomaga olej konopny CBD?
Wzrost popularności oleju palmowego
Oleje spożywcze to nic innego, jak tłuszcze jadalne. Stanowią istotny element diety, również dlatego, iż są to produkty wysokokaloryczne. Co to oznacza? Iż sprawdzają się jako źródło energii. Wśród produktów spożywczych, wymienić można dwa rodzaje tłuszczów: pochodzenia zwierzęcego oraz pochodzenia roślinnego. W szczególności na półkach sklepów spotkać można przede wszystkim oleje roślinne, pozyskiwane z różnego typu upraw. Chociażby rzepakowej, słonecznikowej, ale także palmowe. I to właśnie w ostatnim czasie, bardzo mocno porusza się kwestię oleju palmowego. Równolegle, popularność zyskuje margaryna do pieczenia bez oleju palmowego. Dlaczego?
Dlaczego olej palmowy jest coraz częściej używany?
Na przestrzeni lat zużycie oleju palmowego znacząco wzrosło. Wszystko dlatego, iż z jednego hektara uprawy palmowej pozyskać można więcej oleju, niż z jednego hektara uprawy rzepakowej, czy słonecznikowej. Jednocześnie, porusza się kwestie związane z tym, na ile tak duże spożycie oleju palmowego, który spotkać można chociażby w margarynie, jest korzystne dla ludzkiego organizmu, a w jakim stopniu wpływa na jego funkcjonowanie w sposób negatywny. Dlaczego warto zwrócić uwagę na masło roślinne bez oleju palmowego?
Dlaczego należy unikać oleju palmowego?
Warto przede wszystkim zaznaczyć, iż istnieją trzy, podstawowe typy oleju palmowego:
Zobacz: Olej z czarnuszki na twarz – właściwości i zastosowanie

- surowy olej palmowy – produkt zupełnie naturalny, bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, jak też składniki odżywcze i witaminy
- rafinowany olej palmowy – to produkt, który został poddany filtracji oleju, czyli jego oczyszczania, sprawdza się jako element diety, jednak w ograniczonej ilości
- utwardzony olej palmowy – zdecydowanie w tej postaci jest coraz częściej spotykany, jednak utwardzony tłuszcz może w negatywny sposób wpłynąć na zdrowie, ale też funkcjonowanie organizmu. Tłuszcz ten bogaty jest w izomery trans, które mogą prowadzić do wystąpienia miażdżycy oraz cukrzycy typu 2. Przykładem utwardzonego oleju jest margaryna do pieczenia.
Dlatego tak ważne jest, aby w codziennej diecie stosować produkty, które posiadają bardzo niewielką ilość utwardzonego oleju palmowego.
W jakiej margarynie nie ma oleju palmowego?
Podaje się, iż dobowe spożycie utwardzonego oleju palmowego nie powinno przekraczać 2g/dobę. Oznacza to, iż wśród produktów codziennego użytku niezbędna staje się margaryna bez oleju palmowego. Dlatego coraz częściej spotkać można produkty wegańskie, które oczywiście bazują na produktach roślinnych, jak pod uwagę bierze się przede wszystkim ich wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Każda margaryna posiada skład na opakowaniu. Dlatego tak ważne jest, aby podczas codziennych zakupów, robić je świadomie, to znaczy, zwracać uwagę na to, jaki jest skład poszczególnych artykułów. Obecnie coraz częściej spotyka się margaryny, które bazują chociażby na oleju rzepakowym lub kokosowym.
Czy margaryna jest zdrowa?
Masło roślinne to ważny element codziennej diety. Jednak, czy jest szkodliwe dla zdrowia? Trudno odpowiedzieć jednoznacznie, ponieważ wszystko zależy od samego składu margaryny, co sprowadza się do sposobu jej pozyskania. Margaryna do smarowania to utwardzony tłuszcz, który można poddać obróbce termicznej. Warto mieć na uwadze, iż nadmierne spożycie określonego produktu zawsze można traktować jako szkodliwe, także w ujęciu tłuszczy. Jednak, w trosce o własne zdrowie i dostarczenie do ciała wartościowych składników odżywczych, warto wybierać margarynę, która nie zawiera oleju palmowego, a powstała na bazie rzepaku, lnu, czy kokosu.