Strona głównaPoradyJaki powinien być poziom cukru przed snem?

Jaki powinien być poziom cukru przed snem?

Cukrzyca to choroba, która cechuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi ze względu na niewystarczającą produkcję lub ograniczenie działania insuliny. Jest to hormon wydzielany w trzustce. Cukrzyków kwalifikuje się do danego typu (1,2) choroby w zależności od stopnia jej zaawansowania. Osoby zmagające się z tą chorobą fachowo nazywa się diabetykami. Niezależnie od typu cukrzycy, osoba chora jest zobowiązana do jedzenia posiłków z niską zawartością cukru. Jaki powinien być poziom cukru przed snem? Co jeść przed snem? Odpowiedzi na te pytania poznasz w poniższej treści artykułu.

Prawidłowy poziom glukozy we krwi – ile powinien wynosić?

Wiele osób zastanawia się, jaki powinien być poziom cukru przed snem, ponieważ jego zaburzenia mogą skutkować utratą przytomności, a co gorsze, nawet zgonem. O godzinie 24, poziom cukru przed snem prawidłowo powinien wskazywać 110 mg/dl. To, ile cukru znajduje się w krwi przed snem jest zależne od tego, jakie posiłki zostały spożyte w ciągu dnia, a w szczególności na kolację. Na tę wartość wpływa także aktywność fizyczna. Im jej więcej w życiu diabetyka, tym bardziej obniża się poziom cukru. Szczególnie groźne dla diabetyka są skoki cukru, dlatego tak ważne jest zażywanie leków przepisanych przez diabetologa o stałych porach i w odpowiednich dawkach. Istotne jest także regularne spożywanie zdrowych dla diabetyka posiłków. 

Kolacja – dlaczego jest jednym z ważniejszych dla diabetyka posiłkiem?

Wiesz już, jaki powinien być poziom cukru przed snem. Teraz czas dowiedzieć się, dlaczego to właśnie ostatni posiłek pełni najważniejszą rolę w życiu diabetyka. Przeświadczenie, że kolacja musi być w pełni kontrolowanym i zdrowym posiłkiem wynika z tego, że w nocy poziom cukru nie jest w żaden sposób monitorowany. Zjedzenie nieodpowiedniej porcji, niedostosowanego dla diabetyka posiłku będzie miało odzwierciedlenie w porannym pomiarze glukozy. Czy diabetyk może pominąć kolację, skoro takie konsekwencje może nieść zjedzenie nieodpowiedniego posiłku? Absolutnie! Pominięcie dania wieczorem może spowodować niedocukrzenie, które prowadzi do efektu Somogyi, czyli nagłego wzrostu cukru z powodu nadmiaru insuliny we krwi podczas snu. Nagły spadek cukru, powoduje, że do krwi zostają uwolnione wszelkie zapasy insuliny, które będą próbowały wyrównać ten niedostatek. Inne zjawisko, które może spowodować pominięcie kolacji to brzask. Polega na tym, że poziom glukozy we krwi wzrasta aż do 250 mg/dl. Tak wysoki poziom zwiastuje bóle głowy, zmęczenie, nudności, wymioty. Pomimo długiego snu, chory na cukrzycę będzie wyczerpany. To zjawisko określane jest także jako phenomenon. W dalszej części artykułu dowiesz, się co jeść przed snem, kiedy cierpisz na cukrzycę.

Co jeść przed snem? Jak powinna wyglądać kolacja diabetyka?

Kolacja to 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego, dlatego pod żadnym względem nie należy jej pomijać. Jeśli zdarzy się, że jesteś zmuszony do zjedzenia kolacji przed samym snem to należy zmniejszyć do 20%. Pamiętaj, że spożywane posiłki przez diabetyka wcale nie muszą być niesmaczne, nudne i bez wyrazu. Istnieje wiele produktów o niskim indeksie glikemicznym, które będą stanowiły zróżnicowany, urozmaicony i smaczny posiłek. Co jeść przed snem? Pierwszym przykładem na kolację może być grillowana lub gotowana pierś z kurczaka, z odpowiednio przyrządzonymi warzywami na patelnię i dwie łyżki kaszy gryczanej. Warto jest zrezygnować z ziemniaków, ponieważ mają dużą zawartość węglowodanów. Na kolację dla diabetyka świetnie sprawdzi się sałatka z owoców cytrusowych (pomarańcze, grejpfruty, mandarynki) lub jagodowych (truskawki, maliny, porzeczki). Innym pomysłem są kanapki z chleba żytniego lub pełnoziarnistego z pastą z łososiem i plastrami pomidora. Idealnie dla diabetyków sprawdza się także sałatka z kaszy jaglanej, z warzywami, wędliną drobiową, sałatą, ogórkiem, papryką czerwoną z dodatkiem oliwy z oliwek. Co jeść przed snem? Innym pomysłem jest duszona cukinia z dodatkiem pomidorów, papryki czerwonej i zielonej, natką pietruszki, słodkiej papryki, czosnku, kurkumy i imbiru. Dużą popularnością wśród diabetyków cieszy się sałatka z mozzarellą. Do jej przygotowania, oprócz mozzarelli, będziesz musiał użyć także pomidorków koktajlowych, bazylii oraz soli i pieprzu.

Ewa Burnejnikowa
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj