Strona głównaDietaCzy wafle ryżowe są zdrowe?

Czy wafle ryżowe są zdrowe?

W społeczeństwie utarło się stwierdzenie, że jedzenie wafli ryżowych jest oznaką dbania o swoje zdrowie i zdrową sylwetkę. Od lat kojarzone są jako przekąska, która pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Dlatego wiele osób podczas mniej lub bardziej restrykcyjnych diet nadal spożywa wafle ryżowe. Jednak czy wafle ryżowe są zdrowe?

Czy wafle ryżowe są zdrowe

Wafle ryżowe – zdrowe czy nie?

Czy wafle ryżowe są zdrowe? Aby bez cienia wątpliwości odpowiedzieć na to pytanie warto najpierw dowiedzieć się z czego wafle ryżowe są zbudowane. 

Głównym elementem, który służy do produkcji wafli ryżowych jest jak sama nazwa wskazuje ryż. To właśnie przez ten fakt większość osób jest pewna, że to zdrowa „fit” przekąska. Niestety wafle ryżowe są przygotowane w specyficzny sposób – mianowicie poprzez proces ekstruzji. Polega on na ekspozycji ziarenek ryżu na działanie podwyższonej temperatury i ciśnienia.

Ekstruzja jest bardzo skuteczna i powoduje wewnętrzne rozszerzenie objętości ziarna ryżu nadając mu lekką strukturę widoczną w postaci okręgu wafla ryżowego. Niestety ekstruzja, mimo że skuteczna ma wiele wad – bowiem w trakcie jej działania dochodzi do utraty wielu składników odżywczych, które posiada tradycyjny, gotowany ryż. Więc czy wafle ryżowe są zdrowe tak jak wszyscy myślą? Czy wafle ryżowe pomogą w odchudzaniu. Jak widać odpowiedzi na to pytania nie jest tak proste. 

Wafle ryżowe – cechy charakterystyczne produktu 

Biały ryż przygotowany w taki sposób(pozbawiony najważniejszych składników odżywczych) nie jest już tak zdrowy jakby się wydawało. W wyniku takiego przygotowania produktu klient otrzymuje przede wszystkim przekąskę charakteryzującą się dużą wartością indeksu glikemicznego powodującego gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi. 

Więc wafle ryżowe – zdrowe czy nie? Odpowiedź ,,nie” zdecydowanie będzie odpowiednia dla diabetyków i osób mających problemy z regulowaniem poziomu cukru we krwi. Dla innych osób wafle ryżowe nie będą tak szkodzić jednak nadal nie będą pomagać w odchudzaniu. 

Cechą pozytywna dla zdrowia obecną w składzie wafli ryżowych jest obecność sporej ilości fosforu i magnezu. Dzięki temu regularne spożywanie wafli ryżowych może pomóc w uzupełnieniu braku tych ważnych pierwiastków. 

Czy wafle ryżowe są dobre na odchudzanie? 

Z dwojga złego lepiej zjeść paczkę wafli ryżowych w zamian za paczkę chipsów. Wafle ryżowe to głównie węglowodany, natomiast przykładowo w chipsach znajduje się również spora ilość tłuszczy. Jednak mimo wszystko wafle ryżowe również posiadają sporo kalorii – jest to około 400 kalorii na znajdujących się w 100 gramach produktu. 

Wafle ryżowe to głównie węglowodany, które przez jedne osoby mogą być poszukiwane, a przez drugie unikane. W 100 gramach znajduje się aż 83g węglowodanów, a jedynie 5 gram tłuszczy i 10 gram białka. Więc czy wafle ryżowe są dobre na odchudzanie? Najlepiej odpowiedzieć, że to zależy – przede wszystkim od tego jak dużą ilość wafli ryżowych się spożywa. Dobra dieta pozwala na spożywanie większości produktów lecz powinno robić się to po prostu z umiarem.

Jedną z największych wad wafli ryżowych jest fakt, że posiadają bardzo małą ilość błonnika, który wzmaga nasycenie. W wyniku tego po zjedzeniu wafli ryżowych człowiek może szybko stać się głodny ze względu na szybkie trawienie pokarmu znajdującego się w przewodzie pokarmowym.

Czy wafle ryżowe są rakotwórcze? 

Na nagłówkach wielu artykułów można znaleźć napis „Czy wafle ryżowe są rakotwórcze?”. Ciężko jest sobie wyobrazić jak porcja przygotowanego ryżu, nawet w najbardziej skomplikowany sposób mogłaby być rakotwórcza. Dlaczego produktem postrzeganym jako rakotwórczy są właśnie wafle ryżowe? Rakotwórczość, a raczej jej potencjalne ryzyko spowodowane jest obecnością śladowych ilości nieorganicznego arsenu w strukturze wafli ryżowych. Jest to pierwiastek rakotwórczy, ale również mogą zaburzać prawidłowy rytm serca i wzmagać powstawanie cukrzycy.

W wyniku tego osoby posiadające tendencję lub predyspozycję do takich chorób nie powinny spożywać dużych ilości wafli ryżowych. Rakotwórczość to czynnik, z którym nie ma żartów i powinno brać się go na poważnie. 

Ewa Burnejnikowa
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj