Strona głównaDietaKawa rozpuszczalna - szkodliwość

Kawa rozpuszczalna – szkodliwość

Popularna „rozpuszczalna” jest rodzajem kawy lubianym przez wiele osób, które poszukują większej delikatności i łagodności. Jednak nie wszyscy ją szanują – duża ilość osób jest swego rodzaju opozycją będącą przeciwnikiem kawy rozpuszczalnej. Szkodliwość i słaba jakość tego napoju są jednymi z najważniejszych czynników przez, które kawa rozpuszczalna bywa szykanowana. Mimo wszystko inna część osób twierdzi, że kawa rozpuszczalna jest zdrowa. 

Kawa rozpuszczalna – powstawanie 

Aby stwierdzić czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa czy niezdrowa warto dowiedzieć się czym jest i jak powstaje. Kawa rozpuszczalna powstaje z tradycyjnie wypalanych ziaren kawy, które później są mielone. Następnie kawę parzy się w podwyższonej temperaturze i poddaje ekspozycji podwyższonego ciśnienia. W wyniku tego fabryki otrzymują swego rodzaju ekstrakt. Ekstrakt ten jest zagęszczany, a następnie poddawany skomplikowanym procesom suszenia tym razem w obniżonej temperaturze. 

Kawa rozpuszczalna – czy zdrowa? 

Szkodliwość kawy rozpuszczalnej stoi pod znakiem zapytania wielu osób. Odpowiedź na pytanie – Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa nie jest wcale tak proste jakim się wydaje. 

Z pewnością nadal trzeba uważać na ilość kofeiny, którą dostarcza się do organizmu za pośrednictwem kawy rozpuszczalnej. Szkodliwość tego czynnika jest taka sama jak przy tradycyjnej kawie. Dlatego szkodliwość kawy rozpuszczalnej jeśli chodzi o dostarczanie kofeiny może być identyczna jak tradycyjnej kawy parzonej. W wyniku tego szkodliwość kawy rozpuszczalnej może dotyczyć ogólnej kondycji układu nerwowego (rozdrażnienia, drgawki), ale również układu krwionośnego (kołatanie serca, tachykardia).

Kawa rozpuszczalna – szkodliwość na płaszczyźnie kalorycznej

Wiele osób mimo tego, że lubi smak kawy rozpuszczalnej nie pije jej ze względu na trzymanie diety. Bowiem utarła się opinia mówiąca o zwiększonej kaloryczności kawy rozpuszczalnej w porównaniu do tradycyjnych kaw parzonych. Jest to swego rodzaju wyolbrzymienie, gdyż tylko kawy w najmniejszych saszetkach sklepowych (z dodatkiem cukru i mleka) posiadają więcej kalorii. Parzenie tradycyjnej kawy rozpuszczalnej nie dostarcza więcej kalorii niż tradycyjnej (chyba, że przyrządza się ją z kalorycznymi dodatkami).

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa – antyoksydanty w ruch! 

Kawa rozpuszczalna – czy zdrowa? Na wielu forach można znaleźć opinie profesjonalistów mówiących jednoznacznie, że nie można znaleźć w niej nic dobrego. Jednak znajdują się w niej między innymi przeciwutleniacze, które chronią komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny jest niebezpieczny i może niszczyć najmniejsze struktury komórek prowadząc do ich uszkodzeń. Przeciwutleniacze są swego rodzaju barierą i eliminują niekorzystne wolne rodniki. 

Kawa rozpuszczalna a cholesterol 

Korelacja pomiędzy kawą rozpuszczoną a cholesterolem jest bardzo interesująca. Bowiem kawa rozpuszczalna a cholesterol niejako mają ze sobą mniej wspólnego w stosunku do kawy parzonej i cholesterolu! Kawa rozpuszczalna charakteryzuje się mniejszą ilością cholesterolu, który negatywnie wpływa na zdrowie człowieka. Potrafi zapchać naczynia krwionośne i stymulować powstawanie miażdżycy. Zwłaszcza w starszych wieku warto pamiętać o kontrolowaniu poziomu tego związku w swoim organizmie.

Kawa rozpuszczalna – niezdrowa przyjemność?

Faktem jest, że kawa rozpuszczalna to niezdrowa przyjemność. Kawa rozpuszczalna w porównaniu z kawą tradycyjną dodatkowo posiada w swojej strukturze dużo większą ilość pierwiastków regulujących pracę wielu układów człowieka – takich jak magnez, wapń czy nawet cynk. 

Kawa rozpuszczalna – niezdrowe ryzyko powstania nowotworu?

W kawie rozpuszczalnej znaleziono sporą ilość potencjalnie rakotwórczego związku. Jest nim hydroksymetylofurfural o skrócie HMF. Niestety badania naukowe wstępnie określają, że może on indukować powstawanie zmian nowotworowych. Jednak wiele innych ośrodków przedstawia wręcz odwrotne działanie HMF, które ma potencjalnie chronić przed zmianami nowotworowymi.

 Niestety, żeby dokładnie odpowiedzieć na pytanie – kawa rozpuszczalna – niezdrowe ryzyko powstania nowotworu? – trzeba jeszcze odrobinę poczekać. Być może w najbliższym czasie pojawią się dokładniejsze badania, które rozwieją wątpliwości.

Ewa Burnejnikowa
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.
Powiązane

NAJPOPULARNIEJSZE