Sok z kiszonych buraków – opinie, przeciwwskazania, jak pić?

Sok z kiszonych buraków - opinie, przeciwwskazania, jak pić?

Sok z kiszonych buraków znany jest przede wszystkim z ogromnych właściwości leczniczych, jednak częściej używany jest tylko, jako zakwas do barszczu. Powinien on zastępować chemiczne suplementy diety, ponieważ jest on naturalną bombą witaminową. Szczególnie pozytywne działanie wywiera na jelita i układ sercowo- naczyniowy. W tym artykule dowiesz się, jakie są opinie na temat soku z kiszonych buraków, czy są jakieś przeciwwskazania, jakie ma właściwości, czy można go pić na czczo, czy sprawdza się jako środek na zaparcia?

Sok z kiszonych buraków – na zaparcia, jakie opinie?

Czy sok z kiszonych buraków jest skuteczny na zaparcia? Poznaj opinie osób, które stosowały ten preparat.

Sok z kiszonego buraka ma wiele prozdrowotnych właściwości ze względu na dużą zawartość kwasu mlekowego, który idealnie sprawdza się jako probiotyk. Oprócz tego sok posiada sporo witamin i składników mineralnych. Jak to się dzieje, że sok z kiszonego buraka jest cennym probiotykiem? Kwas mlekowy wiąże się z sokiem z buraków pałeczkami tego kwasu, tworząc probiotyk, który tworzy naturalną florę bakteryjną w jelitach. Sok z kiszonych buraków chroni układ odpornościowy, dlatego też zaleca się go pić szczególnie w okresie przeziębień i infekcji. Regularnie spożywanie tego soku sprawia, że organizm zyskuje odporność na wszelkiego rodzaju zakażenia.

W soku z kiszonych buraków znajdują się przede wszystkim takie witaminy jak witamina A, C, E, K, z grupy B oraz składniki mineralne, jak potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor.

Taka bomba witaminowa sprawia, że skóra na dłużej zachowuje młody wygląd, pozytywnie wpływa na wzrok i układ krwionośny, nerwowy i kostny. Jest to potwierdzone wieloma opiniami osób, które regularnie piły ten sok. Zalecane jest także duże spożycie soku z kiszonych buraków w okresie ciąży, ponieważ posiada on sporą dawkę kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, a także żelaza, które z kolei nie dopuszcza do anemii ciążowej.

Czy sok z kiszonego buraka nadaje się na zaparcia? Wśród opinii znajdujemy informacje, że jest on skuteczny na zaparcia, ponieważ pozytywnie wpływa na trawienie. Sok przyspiesza wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Taka forma detoksykacji stanowi zapobieganie powstawaniu kamicy nerkowej, a także chorobom reumatycznym.

Sok z kiszonych buraków – jak pić?

Wydaje Ci się, że sok z kiszonych buraków może niezbyt dobrze smakować i nie wiesz, jak pić taki sok? Czy należy pić go na czczo? Jego smak wcale nie jest najgorszy. W celu zobaczenia jakichś efektów wynikających z jego spożycia potrzebna jest regularność. Codziennie należy pić dwa razy po pół szklanki soku przez 2/3 tygodnie. Nie trzeba wypijać go na czczo. Jeśli chcesz zachować długą świeżość soku, przechowuj go w lodówce. Kiszenie zaś przeprowadza się w temperaturze pokojowej.

Sok z kiszonych buraków – przeciwwskazania

Wiesz już, jak pić sok z kiszonych buraków, ale czy są jakieś przeciwwskazania do jego spożywania? To jedna z najbezpieczniejszych form suplementacji. Nie ma absolutnie żadnych przeciwwskazaniach do jego stosowania, jednak zawsze warto dla pewności zapytać o to swojego lekarza.

Sok z kiszonych buraków – jakie ma właściwości?

Sok z kiszonych buraków posiada wiele właściwości leczniczych, które zawdzięcza się procesowi fermentacji i powstawaniem bakterii kwasu mlekowego oraz innych bioaktywnych związków będących w zakwasie. Świetnie nadaje się dla kobiet w ciąży i osób cierpiących na schorzenia układu sercowo – naczyniowego, ponieważ posiada ogromną dawkę kwasu foliowego. Właściwości soku z kiszonych buraków wykorzystuje się w przypadku nadciśnienia ze względu na dużą dawkę potasu.

Wykazuje on właściwości antyoksydacyjne, tzn., że zwalcza wolne rodniki, powodujące nowotwory i przyspieszające proces starzenia. Jego lecznicze właściwości wspierają układ krwionośny, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i niedokrwistości. Chroni wzrok poprzez zmniejszenie ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej. Sok z kiszonych buraków sprawia, że w jelitach tworzy się korzystna naturalna flora bakteryjna, dzięki której prawidłowo funkcjonuje układ odpornościowy i nerwowy. Właściwości soku z kiszonych buraków wykazują także hamujące działanie patogennej mikroflory.

Oprócz wyżej wymienionych właściwości, sok z kiszonych buraków jest dobrym źródłem azotanów, które wpływają na poprawę zdolności wysiłkowych organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here