Na rynku istnieje wiele suplementów wpływających na wzmocnienie formy kulturystów i sportowców. Jednym z nich jest kreatyna. Występuje ona naturalnie w organizmie człowieka. Jej suplementacja należy do najbezpieczniejszych, ponieważ jest przebadana i ma wszechstronne działanie w zakresie budowania masy mięśniowej, zwiększenia wydolności fizycznej, wspierania funkcji poznawczych i regeneracji mięśni po intensywnym wysiłku. Jak wiesz, każdy produkt przeznaczony do spożycia przez ludzi, ma okres przydatności do spożycia. W dzisiejszym artykule odpowiemy na pytania, czy kreatyna może się przeterminować, a także jakie są skutki spożywania przeterminowanej kreatyny.
Czy kreatyna może się przeterminować?
Zastanawiasz się, czy kreatyna może się przeterminować? Zacznijmy najpierw od tego, czym jest i jakie pełni funkcje.
Istnieje wiele form kreatyny. Jedna z bardziej znanych to kre–alkalyn, która została opatentowana przez Geffa Goliniego w 2002 roku. Ma ona za zadanie zwiększyć siłę, wytrzymałość mięśni, a także pozytywnie wpływać na wydolność fizyczną. Inna forma to kreatyna anhedrous, znana pod nazwą – bezwodna. W jednej porcji ma o ok. 6% większe stężenie białka, jednak skuteczność jest porównywalna do innych form. Kreatyna występuje w postaci winianu, którego najczęściej spotyka się zamkniętego w postaci tabletek, kapsułek, a nawet gumy do żucia. Popularną formą kreatyny jest także połączenie z cytrynianem, który ułatwia rozpuszczanie się keratyny w wodzie, dlatego też występuje w postaci tabletek musujących. Do formy wyróżniającej się biodostępnością jest chlorowodorek. Najbezpieczniejszą, przebadaną formą jest klasyczny monohydrat, i to po niego najczęściej sięgają sportowcy.
Kreatyna odgrywa kluczową rolę w syntezie ATP, który jest źródłem energii. ATP pozwala na rozkład białka, tłuszczu i węglowodanów. Kreatyna wpływa na ten proces, wytwarzając białka w naszym organizmie. Ma działanie antykataboliczne, czyli pomaga w regeneracji mięśni, nawadnia komórki. Keratyna blokuje działanie miostatyny, która powoduje rozpad mięśni, tym samym budując ich siłę. Badania wykazały, że kreatyna zażywana przez kobiety po 60. roku życia zahamowała rozpad mięśni. Oprócz tego keratyna wspiera pracę mózgu, zmniejsza jego zmęczenie. Praca umysłowa podczas treningu również odgrywa duże znaczenie. Wysoka sprawność umysłu pozytywnie wpływa na wydajność organizmu. To popularne białko korzystnie oddziałuje na magazynowany w mięśniach glikogen, hamując rozpad białek. Dzięki suplementacji kreatyny, komórki mięśniowe lepiej wchłaniają glukozę, co za tym idzie, wpływają na produkcję materiału zapasowego mięśni, jakim jest glikogen.
Czy kreatyna może się przeterminować? Jak każdy produkt spożywczy, kreatyna także posiada datę ważności, w której zachowuje ona swoje właściwości i zagwarantowane jest bezpieczeństwo jej stosowania. W celu zachowania wszystkich właściwości przez produkt, należy przestrzegać zaleceń producenta co do przechowywania. Obowiązkiem każdego producenta produktu przeznaczonego do spożycia jest oznaczenie daty okresu przydatności do spożycia na etykiecie. Produkt bez takiej informacji lub przeterminowany powinien niezwłocznie zostać wycofany z obrotu.
Już wiesz, że kreatyna może się przeterminować, ale jaki jest orientacyjny czas przydatności do spożycia kreatyny? Przykładowo monohydrat w postaci proszku w puszkach jest przeterminowany po okresie 3 lat. Jedynie kreatyna w kapsułkach ma dłuższy termin ważności- aż do 5/6 lat. Najkrótszy okres trwałości ma monohydrat w proszku od producenta Weider i wynosi 2 lata.
Przeterminowana kreatyna – skutki
Przeterminowanie kreatyny wiąże się ze zmianą jej struktury i obniżeniem aktywności substancji aktywnej. Nie ma zbyt wielu skutków ubocznych spożycia lekko przeterminowanej kreatyny, jednak warto wiedzieć, że jej stosowanie nie przyniesie żadnych korzyści. W produktach, w których termin ważności minął bardzo dawno, dochodzi do rozwoju patogennej mikroflory i stosowanie takiego preparatu może wywołać niepożądane skutki, jak zatrucie pokarmowe, biegunka, wymioty. Jeśli nawet produkt nie jest przeterminowany, ale wykazuje zmiany zapachowe, barwne i strukturalne, najlepiej go wyrzucić, ponieważ jego spożycie może być nieprzyjemne w skutkach.