Strona głównaDietaZżółknięty brokuł. Czy można jeść żółty brokuł?

Zżółknięty brokuł. Czy można jeść żółty brokuł?

Brokuł jest jednym z warzyw, które często gości na polskich stołach. Jest łatwy w przygotowaniu, smaczny i zdrowy. Stanowi bogate źródło witaminy C, K oraz tych z grupy B, a także potasu, żelaza i magnezu. W dodatku jest niskokaloryczny. Jego charakterystyczną cechą jest wygląd, ponieważ przypomina niewielkie drzewko o intensywnie zielonej koronie i nieco jaśniejszej łodydze. Jednak zdarza się, że w sklepie lub leżąc w lodówce zmienia kolor na żółty. Wiele osób zastanawia się, czy można jeść zżółknięty brokuł?

Czy można jeść żółty brokuł: Dlaczego brokuł zmienia kolor?

Brokuły należą do warzyw ciepłolubnych, dlatego w naszym kraju uprawiane są raczej w miesiącach letnich, a w chłodniejszych sprowadzane z ciepłych krajów. Z powodu, że brokuł potrzebuje dużo światła słonecznego, na sklepowych półkach i w lodówkach może być dla niego zbyt ciemno i za zimno. To sprawia, że będzie psuł się szybciej i w efekcie zmieniał kolor z zielonego na żółty. Proces przejrzewania będzie zachodził także szybciej w przypadku warzyw zapakowanych w folię. Jednak, czy żółty brokuł nadaje się do jedzenia? Odpowiedź brzmi tak, ale to zależy od jego stanu. Należy pamiętać, że choć brokuł jest wytrzymały, jest wciąż tylko warzywem. Nie mają one w zwyczaju długo utrzymywać swojej świeżości, dlatego należy je spożywać na bieżąco po kupieniu.

Pożółknięty brokuł

Zepsuty brokuł: Czy można jeść żółty brokuł?

Najzdrowszy i zawierający najwięcej cennych składników odżywczych jest świeży brokuł. Jednak nie zawsze zjadamy go zaraz po zakupie, a zdarza się, że warzywo leży w lodówce przez dłuższy czas. W sklepie też zdarza się, że napotkamy żółte brokuły. Skoro są sprzedawane to, czy można jeść zżółknięty brokuł? Tak, brokuł o lekko fioletowych lub trochę żółtych brzegach można jeszcze kupić do spożycia. Należy go jedynie poddać obróbce termicznej przed jedzeniem. Najlepszy jednak, choć lekko fioletowy czy żółty brokuł nadaje się do jedzenia, jest zawsze w pełni zielony brokuł.

Nie wolno będzie zjeść zżółkniętych brokułów tylko, jeśli są one przekwitłe. Rozpoznać to można w prosty sposób. Takie warzywo zamiast zielonych kuleczek w różyczkach będzie miał drobne kwiatki w żółtym kolorze. Zepsuty brokuł będzie także mniej jędrny i może mieć nieprzyjemny zapach w zależności od tego, jak bardzo jest już po przydatności do spożycia.

Czy żółty brokuł nadaje się do jedzenia: Co z nim zrobić?

Nie wiedząc, czy można jeść żółty brokuł, bo nie potrafimy rozpoznać jego kwiatostanów należy nie ryzykować zatrucia i zrezygnować z jego jedzenia. Można także kierować się prostą zasadą, że warzywo będzie świeże do dziesięciu dni. Nawet, jeśli trochę w tym czasie straci z witalnego wyglądu to wciąż najprawdopodobniej będzie nadawało się do spożycia. Chyba, że zauważymy oznaki pleśni i psucia. Po upływie 10 dni lepiej wyrzucić warzywo. 

Lekko przywiędły brokuł nada się do przygotowania zupy lub zapiekanki. Można także go zmiksować lub zblendować na krem.

Czy można jeść zżółknięty brokuł: Jak zapobiegać żółknięciu?

Wiadomo już, czy można jeść żółty brokuł, ale jak zapobiegać zmianie koloru i przyczynić się do utrzymania dłuższej świeżości? Po pierwsze, by nie marnować żywności należy kupować mniejszą ilość i tylko warzywa, które na bieżąco będziemy zjadać. Należy zauważyć także, że brokuły w sklepach nie są umieszczane w chłodniach i lodówkach. Po zakupie możemy trzymać brokuły w ciepłym miejscu, nie w lodówce – warzywa te lubią ciepło i słońce. Z kolei, jeżeli kupujemy brokuły zapakowane w folie to należy je z niej wyjąć, dzięki temu poleżą dłużej. Nie będzie zbierała się na nich wilgoć, która może powodować pleśnienie.

Jeżeli jednak mamy brokuły i nie chcemy ich wyrzucać, a wiemy, że nie zdążymy ich zjeść świeżych to można je pokroić na różyczki i zamrozić. Nie wpłynie to na ich smak i jakość.

Zobacz też:

Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here