Strona głównaDietaCo to jest żywność specjalnego przeznaczenia medycznego i kiedy się ją stosuje?

Co to jest żywność specjalnego przeznaczenia medycznego i kiedy się ją stosuje?

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego to preparaty, które mogą być kluczowe w walce z niedożywieniem. Pomagają przetrwać trudne momenty i utrzymać dobry stan organizmu, kiedy tradycyjna forma przyjmowania posiłków jest niemożliwa lub niewystarczająca, na przykład po operacjach czy w chorobach przewlekłych. Dowiedz się więcej, czym jest żywność specjalnego przeznaczenia medycznego i kiedy warto ją stosować.

Czym jest żywność specjalnego przeznaczenia medycznego?

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego to produkty o specjalnie opracowanym składzie, przeznaczone dla osób, które z uzasadnionych powodów nie są w stanie spożywać tradycyjnych posiłków lub spożywają ich zbyt mało. Tego typu żywność medyczna została opracowana, aby uzupełniać lub zastępować posiłki, dostarczając organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. O produktach żywnościowych specjalnego przeznaczenia medycznego dowiesz się więcej na zywieniemaznaczenie.pl. Żywność specjalnego przeznaczenia dostępna jest w wielu różnych formach, dostosowanych do możliwości pacjentów, a także ich potrzeb żywieniowych. W niektórych przypadkach niemożliwe jest przyjmowanie posiłków doustnie. Stosuje się wtedy żywienie dojelitowe. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej na ten temat: „Na czym polega żywienie dojelitowe?”.

Dlaczego żywność medyczna jest potrzebna?

Istnieje wiele sytuacji, w których tradycyjna dieta nie jest w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb żywieniowych organizmu. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego stosowana jest między innymi w przypadku różnego rodzaju chorób przewlekłych takich jak nowotwory, choroby układu pokarmowego i choroby metaboliczne. W takich przypadkach może ona zapobiegać niedożywieniu i osłabieniu organizmu, które jest bardzo niebezpieczne i utrudnia skuteczne leczenie. Ten rodzaj preparatów stosowany jest również po rozmaitych operacjach, kiedy organizm potrzebuje szybkiej regeneracji, a także u pacjentów mających problemy z przełykaniem, na przykład po udarze, wypadku, zabiegu lub w wyniku zmian zachodzących wraz z wiekiem. Nie można również pominąć zaburzeń odżywiania, które w zaawansowanych stadiach stanowią poważne zagrożenie nie tylko dla zdrowia, ale nawet życia. Mowa przede wszystkim o anoreksji i bulimii.

dlaczego-zywnosc-medyczna-jest-potrzebna.jpg

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego a ratowanie zdrowia

Zadaniem specjalistycznej żywności jest ratowanie zdrowia. To element terapii podczas różnego rodzaju chorób, dlatego powinno się po nią sięgać po konsultacji ze specjalistą. Warto omówić temat zarówno z lekarzem prowadzącym, jak i dietetykiem. Ważne jest odpowiednie dobranie preparatu do konkretnych indywidualnych potrzeb. Dzięki odpowiednio dobranym produktom można poprawić jakość życia i przyspieszyć proces zdrowienia. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego to nie tylko kalorie i składniki odżywcze. Stanowi ona też wsparcie psychologiczne. Niedożywienie często prowadzi do uczucia osłabienia i apatii, a nawet depresji. Pacjenci nie mają wówczas siły na walkę z chorobą. Dzięki odpowiednio dobranej diecie można nie tylko poprawić stan zdrowia fizycznego, ale również odzyskać chęć do życia i aktywności.

Specjalistyczne preparaty uzupełniające dietę są istotnym elementem terapii, dlatego w uzasadnionych przypadkach i pod okiem specjalisty zdecydowanie należy po nie sięgać, wykorzystując w ten sposób ich potencjał w walce z chorobą i poprawie jakości życia.

Artykuł przygotowany przez partnera strony.

Ewa Burnejnikowa
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.
Powiązane

NAJPOPULARNIEJSZE