Siemię lniane to niepozorne nasiona lnu zwyczajnego, które są cenione w przemyśle spożywczym i w medycynie. Siemię lniane ma nieocenione właściwości, szczególne zastosowanie znalazło zwłaszcza w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nasiona siemienia lnianego są bogate w błonnik pokarmowy, kwasy omega-3, a także lignany. Są też źródłem witamin, w tym zwłaszcza witaminy E oraz witamin z grupy B, a oprócz tego zawierają również cenne minerały, do których zalicza się m.in. wapń, cynk, miedź oraz magnez. Czy siemię lniane może pomóc na problemy żołądkowe?
Czym jest siemię lniane? Właściwości i zastosowanie
Len jest rośliną o szerokim zastosowaniu w przemyśle i medycynie. Na szczególną uwagę zasługują nasiona lnu, które mają cenne właściwości odżywcze i zdrowotne. Korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, ponadto ich właściwości nie są bez znaczenia, jeśli chodzi o kondycję skóry oraz równowagę hormonalną. Siemię lniane bogate jest w substancje śluzowe, które działają osłaniająco na śluzówkę układu pokarmowego. Ze zmielonego siemienia lnianego przygotowuje się napary lub tzw. kisiele.
Szczególnie znane jest siemię lniane złote, które często poleca się osobom dbającym o zdrowie i dietę. Można je znaleźć w ofercie Oleofarm. Stosowanie siemienia lnianego złocistego może korzystnie wpływać między innymi na funkcjonowanie układu pokarmowego. Siemię wspiera również regenerację włosów oraz zniszczonej skóry. Warto zwrócić uwagę na udział siemienia lnianego w poprawie kondycji paznokci, w tym w zmniejszaniu ich łamliwości. Można znaleźć w nim też duże ilości błonnika oraz lignanów lnianych. W skład siemienia lnianego wchodzą również kwasy omega-3, które pomagają obniżyć poziom frakcji LDL cholesterolu w diecie. Kwasy omega-3 dodatkowo przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego oraz wspomagają pracę układu odpornościowego. Lignany lniane natomiast uważa się za związki kompatybilne z estrogenami, które mają właściwości antyoksydacyjne i regulujące gospodarkę hormonalną.
Siemię lniane złote na problemy żołądkowe i dolegliwości układu pokarmowego
Spożywanie siemienia lnianego polecane jest przy dolegliwościach układu pokarmowego oraz podczas odchudzania. Siemię lniane stosowane jest między innymi przy problemach z zaparciami oraz wzdęciami. Jego zaletą jest wysoka zawartość błonnika, który pomaga w oczyszczaniu jelit z zalegających w nich złogów. Stosowane w odpowiednich dawkach może poprawiać perystaltykę jelit. Dzięki obecności substancji śluzowych, które działają osłonowo, siemię lniane może zapewnić też ochronę ścianom przewodu pokarmowego. Mówi się, że siemię lniane złote wykorzystywane jest również przez pacjentów w celu łagodzenia objawów refluksu, czy też przy łagodzeniu objawów choroby wrzodowej – do tej pory nie zostało natomiast naukowo udowodnione, że siemię lniane korzystnie wpływa na problemy żołądkowe.
Jak spożywać siemię lniane, aby jego działanie było jak najskuteczniejsze?
Siemię lniane właściwości cenione w medycynie zawdzięcza przede wszystkim zawartości składników aktywnych biologicznie, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Nie zaleca się jednak spożywania surowego siemienia lnianego, gdyż w tej postaci może mieć szkodliwy wpływ na organizm. Przygotowanie siemienia lnianego do spożycia jest jednak bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy zalać łyżeczkę mielonych ziaren lnu około 150 ml gorącej wody, a następnie odczekać chwilę, by wytworzył się kleik – ten można dodać do mleka, jogurtu, czy też spożyć z owocami bądź miodem. Jeśli chodzi o kaloryczność siemienia, każde 100 g zawiera około 511 kcal.
Stosując siemię lniane, należy pamiętać o konieczności dostosowania jego dawki do potrzeb organizmu. Zaleca się, aby przyjmować błonnik w ilości około 20–40 g dziennie, a siemię ma tego składnika bardzo dużo. Siemienia lnianego nie należy przyjmować w zbyt dużych ilościach, ponieważ mogą się wówczas pojawić działania niepożądane, w tym wzdęcia, gazy i bóle brzucha. Bardzo ważne jest również pilnowanie przyjmowania większej ilości płynów, jeśli stosuje się siemię lniane. Błonnik w nim zawarty może powodować zaparcia, jeśli do organizmu nie zostanie dostarczona optymalna dawka płynów.
Artykuł sponsorowany