Indeks glikemiczny to nic innego, jak określenie procentowego wzrostu stężenia glukozy (cukru) we krwi po dostarczeniu do organizmu 50 g węglowodanów przyswajalnych z wybranego produktu w stosunku do 50 g czystej glukozy. Indeks glikemiczny posiada skalę od 0 do 100. Najniżej w skali znajduje się erytrytol, który jest substancją słodzącą. Wartość maksymalną w skali, czyli 100, posiada glukoza. Indeks glikemiczny posiada skrót – IG. Dzieli się na trzy grupy – niski IG (od 0 do 55), średni IG (od 55 do 69) oraz wysoki IG (powyżej 70). Obok pojęcia indeks glikemiczny znajduje się ładunek glikemiczny. Są one często błędnie stosowane zamiennie. Ładunek glikemiczny (ŁG) to wartość liczbowa, która uwzględnia zawartość węglowodanów w danym produkcie. W ładunku oprócz jakości, liczy się także ilość węglowodanów spożytych. Podział sporo różni się od podziału indeksu glikemicznego i wygląda następująco: niski ŁG (od O do 10), średni ŁG (od 11 do 19), wysoki ŁG ( powyżej 20). W tym artykule dowiesz się do czego służy tabela alfabetyczna indeksu glikemicznego, czy tabela indeksu glikemicznego ma znaczenie podczas leczenia cukrzycy, o czym mówią tabele z produktami o niskim i wysokim indeksie glikemicznym, jaki jest bezpieczny IG produktów.
Indeks glikemiczny – jak to rozumieć?
Table z indeksem glikemicznym produktów określają głównie jakość spożywanych węglowodanów. Ładunek glikemiczny informuje o ilości cukrów i to w głównej mierze dzięki niemu można przybliżyć prawdopodobny efekt glikemiczny, dlatego powinniśmy uwzględniać tę wartość podczas układania jadłospisu. Przykładowo, w tabeli alfabetycznej indeks glikemiczny marchewki gotowanej wynosi 49, natomiast ładunek glikemiczny wynosi 3,92, czyli jest na niskim poziomie. W tym momencie można dojść do wniosku, że gotowana marchewka nie podniesie znacząco poziomu cukru we krwi i nie zaburza ona gospodarki węglowodanowej. Człowiek musiałby zjeść jej spore ilości, aby mogła postępować cukrzyca.
Indeks glikemiczny w tabelach alfabetycznych zależy od ilości i rodzaju węglowodanów w danym produkcie i posiłku (im większa regularność, im mniejsze, ale częstsze będą posiłki, tym bardziej ograniczony zostanie nagły wyrzut insuliny), stopnia dojrzałości owoców (bardziej dojrzałe owoce mają o wiele wyższy IG niż te zielonkawe. Podczas dojrzewania skrobia rozkłada się na glukozę, która jest przyswajalna przez organizm człowieka), metody obróbki i przetwarzania produktu ( produkty rozgotowane mają wyższy indeks glikemiczny w tabeli alfabetycznej niż produkty al dente czy produkty niedogotowane; rozdrabnianie także ma wpływ na rozkład skrobi), zawartości składników odżywczych, enzymów trawiennych.
Tabele z indeksem glikemicznym powinny być ważne w leczeniu cukrzycy.
Indeks glikemiczny (IG) produktów
Tabele przedstawiają produkty o niskim indeksie glikemicznym oraz produkty o wysokim indeksie glikemicznym tabela . Zwracanie uwagi podczas diety na IG produktów jest bardzo ważne. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym w tabeli nie powodują aż tak dużego wzrostu glukozy we krwi i nagłego spadku. Gwałtowne zmiany powodują zaburzenia hormonalne, metaboliczne. Nagłe spadki glukozy powodują zwiększenie apetytu i podjadanie, co wiąże się z przybieraniem zbędnych kilogramów, a w konsekwencji byciem otyłym lub posiadaniem nadwagi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym w tabeli oraz niskim ładunku glikemicznym posiadają w składzie w większej części węglowodany złożone wraz z białkiem, tłuszczem i błonnikiem, dzięki czemu wzrost i spadek glukozy we krwi nie jest gwałtowny. Uczucie głodu znacznie się opóźnia.
W tabeli można znaleźć produkty o niskim indeksie glikemicznym i są to np. maliny, pomelo, jabłko, pomidor, brokuł, marchewka surowa, ryż brązowy, kasza bulgur, makaron z pszenicy durum, gotowana soja, gotowana czerwona soczewica, gotowana ciecierzyca, ser mozzarella, jogurt naturalny 0%, mleko 1,5%, orzechy ziemnie, migdały, pestki dyni, sezam, mięso, ryby, owoce morza bez dodatków, oleje, jaja.
Dietę opartą o produkty z niskim indeksem glikemicznym powinien stosować każdy, ponieważ ma ona korzystny wpływ na glikemię poposiłkową, co zapobiega cukrzycy. Lekarze zalecają taką dietę BLW szczególnie osobom narażonym na wystąpienie cukrzycy, a także osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.