Strona głównaDietaBatony proteinowe ranking

Batony proteinowe ranking

Czym są batony proteinowe, czy są one zdrowe, dla kogo są przeznaczone? Batony proteinowe to inaczej batony białkowe, czyli takie, które zawierają wyjątkowo dużą zawartość białka, w porównaniu ze zwykłymi słodyczami. Batony proteinowe mogą być spożywane nie tylko przez osoby uprawiające sport. Wysoka zawartość wartościowego białka, które odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie człowieka, nie jest przeciwwskazaniem do spożywania ich przez osoby, które nie uprawiają sportu  Wręcz przeciwnie, każdy może znaleźć coś dla siebie. 

Oferta batonów proteinowych jest dość spora. W sprzedaży oferowane są różnorodne batony proteinowe z dobrym składem, w tym batony proteinowe bez cukru, które są całkiem wartościową przekąską. Czy istnieje ranking batonów proteinowych? Jakie są najlepsze batony proteinowe? Czy można jeść batony proteinowe na redukcji?

Najlepsze batony proteinowe

Batony proteinowe wbrew pozorom nie są przeznaczone tylko dla osób uprawiających wyczynowo sport i pracujących nad zbudowaniem masy mięśniowej. Są to przekąski, które dostarczają wartościowego białka, wielu składników odżywczych także osobom, które nie uprawiają sportu. Czy łatwo wybrać najlepsze batony proteinowe? Ranking tych produktów został stworzony w oparciu o różne kryteria, ponieważ różne osoby mają też inne oczekiwania wobec tych przekąsek.  Rynek batonów proteinowych ciągle się zmienia. Producenci wprowadzają coraz to nowsze produkty, dlatego rankingi często stają się nieaktualne. 

Ranking batonów proteinowych

Czy istnieje jeden ranking batonów proteinowych? Nie jest możliwe utworzenie jednego rankingu. Batonów proteinowych jest tak wiele, że trudno byłoby wybrać najlepsze batony proteinowe dla wszystkich. Zwykle w rankingu brane pod uwagę są konkretne cechy tych produktów. Są to np. rankingi batonów tego samego producenta, ranking ze względu na skład, najlepsze batony na redukcji, niezawierające cukru  i wiele innych. W sprzedaży oferowane są batony w bardzo wielu smakach, można wybierać wedle upodobań. Warto sprawdzać skład batonów, aby wybrać takie, które nam najbardziej odpowiadają. Warto także zapoznać się z opiniami innych konsumentów na temat tych batonów z wysoką zawartością białka. Polecamy wybierać batony proteinowe na redukcji o wysokiej jakości.

Batony proteinowe z dobrym składem

Czym wyróżniają się batony proteinowe z dobrym składem? Jeśli jesteśmy amatorami batonów proteinowych, wybierajmy te, które mają dobry skład. Dokonując wyboru, kierujmy się przede wszystkim wysoką zawartością białka, niskim poziomem tłuszczów nasyconych oraz brakiem lub jak najmniejszą ilością cukru lub jego zamienników. W składzie nie powinno być sztucznych dodatków, barwników syropu glukozowo-fruktozowego oraz aspartamu. Tylko takie batony będą stanowiły pełnowartościowy zamiennik posiłku.

Batony proteinowe bez cukru

Wiele batonów proteinowych zawiera bardzo małą ilość cukru lub jego zamienników. Dlatego też takie batony mogą być spożywane przez osoby na redukcji. Dozwolone są one także jako pożywne przekąski dla osób chorych na cukrzycę, z wahaniami poziomu cukru w organizmie lub z insulinoopornością. Jakie batony proteinowe bez cukru można znaleźć w sprzedaży? W ofercie można znaleźć produkty bez cukru od różnych producentów batonów białkowych, są wśród nich np. Max Sport, Go On, Oshee, Fitking, Amix, BioTech. Body Attack, Trec i wiele innych. 

Najmniej kaloryczne batony

Batony proteinowe na redukcji? Batony białkowe szybko zaspokajają głód i dają uczucie sytości, są chętnie wybierane, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Najmniej kaloryczne batony to świetny sposób na zachowanie odpowiedniej sylwetki. Mogą być spożywane przez osoby, które pragną zredukować masę ciała. Białko wspomaga odchudzanie i pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Koniecznie trzeba jednak sprawdzać kaloryczność produktów i wybierać takie, które są najmniej energetyczne. Najmniej kaloryczne batony proteinowe dostarczają zaledwie ok. 250-300 kcal w 100 g produktu. Zazwyczaj informacja o kaloryczności jest podana na opakowaniu.

Poprzedni artykułGuma guar – szkodliwość
Następny artykułDzikie Białko – opinie
Ewa Burnejnikowa
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj