Często na opakowaniach produktów można znaleźć w opisie składnik o nazwie guma guar. Składnik ten pojawia się nie tylko na opakowaniach artykułów spożywczych, lecz również produktów kosmetycznych i przemysłowych oraz niektórych leków. Czym jest ta substancja? Dlaczego oznaczona jest skrótem E412? Czym właściwie jest guma guar? Czy szkodzi zdrowiu?
Dowiedz się, czym jest guma guar, gdzie kupić, jaka jest jej cena i czym można zastąpić gumę guar. Pokazujemy wiele faktów na temat gumy guar, co to jest i wiele więcej.
Guma guar – co to jest?
Nie wszyscy spotkali się z nazwą guma guar. Co to jest? Jest to substancja mająca postać białego proszku, która powstaje z nasion rośliny o nazwie fasola guar, a dokładnie Cyamopsis tetragonolobus z rodziny bobowatych. Proszek ten łatwo rozpuszcza się w wodzie, tworząc lepką substancję o strukturze żelu. Dlatego guma guar zastosowanie znajduje w przemyśle, jako zagęstnik i stabilizator. Jako dodatek do żywności ma symbol E412. Guma guar zwana jest także gumą gellan. Główny jej składnik nie jest trawiony przez organizm ludzki, dlatego nie ma ona kalorii i jest wydalana wraz z kałem. Jakie właściwości ma guma guar? Czy szkodzi ona naszemu zdrowiu?

Guma guar – czy jest szkodliwa?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy guma guar szkodzi naszemu zdrowiu. Pytają o gumę guar – czy jest szkodliwa? Wszak jej oznaczenie to E412, a jak wiadomo, należy wystrzegać się produktów z „E”. Tak właśnie jest oznaczona guma guar, szkodliwość tej substancji nie została jednak jak do tej pory stwierdzona. Jest to substancja naturalna. Jest dość powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym, często używa się jej podczas produkcji produktów bezglutenowych. Nie należy przekraczać dopuszczalnych norm, dotyczących dopuszczalnej ilości w pożywieniu. Jeśli chodzi o gumę guar szkodliwość jest udowodniona naukowo. W dużych ilościach może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, działać wzdymająco, a także przeczyszczająco. Dlatego też guma guar zastosowanie znajduje w produktach na odchudzanie. Dodatkowo guma guar potęguje uczucie sytości, więc zmniejsza apetyt. Jakie jeszcze zastosowanie ma guma guar? Cena tego zagęstnika nie jest wysoka.
Guma guar – zastosowanie
Guma guar ma właściwości emulgujące i zagęszczające. Po połączeniu z wodą ten biały proszek łatwo się rozpuszcza i tworzy lepki roztwór, o żelowej konsystencji. Jakie jest jej główne zastosowanie? Głównie jest stosowana jako zagęstnik i emulgator do produkcji żywności. Guma guar zastosowanie znajduje przy produkcji lodów, żelków, majonezu, suszonych owoców, dżemów i deserów oraz niektórych słodyczy i wielu innych produktów. Wiele produktów bezglutenowych powstaje przy użyciu gumy guar. Stosują ją także w domach osoby, które samodzielnie przygotowują żywność bezglutenową, np. pieką chleb bezglutenowy. Wykorzystuje się ją także w wielu gałęziach przemysłu. Stosuje się ją w przemyśle kosmetycznym jako dodatek do pianek, balsamów i żeli. W przemyśle farmaceutycznym znajduje zastosowanie jako wypełniacz i zagęstnik w niektórych lekach, paście do zębów oraz jako środek działający przeciw zaparciom. To nie jedyne zastosowania gumy guar. Gdzie kupić ten popularny emulgator? Jaka jest jej cena?
Guma guar – cena, gdzie kupić?
Jest ona dostępna w bardzo różnych cenach. Jej cena waha się w granicach 15-20 zł za 1 kg w przypadku najtańszych ofert. Natomiast guma guar, która jest oznaczona jako bio lub eko, kosztuje nawet ponad 100 zł za kilogram. Można ją kupić w sklepach i hurtowniach internetowych, w tym w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Dostępna jest także w serwisie Allegro. Wiadomo, gdzie kupić gumę guar. Czym zastąpić ten emulgator?
Guma guar – czym zastąpić?
Wiemy, że E412, składnik wielu produktów, to nieszkodliwa dla naszego organizmu (pod warunkiem stosowania w odpowiednich ilościach) guma guar. Czym zastąpić ten zagęstnik? Znane są także inne substancje zagęszczające. Jedną z dość popularnych jest guma ksantanowa. Ma ona podobne właściwości jak guma guar. Czym zastąpić gumę guar w warunkach domowych? Zdarza się, że niektóre osoby niezbyt dobrze tolerują zarówno gumę guar, jak i gumę ksantanową. Jak można sobie poradzić? Oczywiście trzeba unikać produktów zawierających składzie te emulgatory. Natomiast w warunkach domowych, w kuchni całkiem dobrze sprawdza się siemię lniane. Po zalaniu go wrzątkiem uzyskujemy zawiesistą galaretkę, która jest świetnym zagęstnikiem.