Strona głównaSuplementacjaNaturalne probiotyki – jak działają na organizm i w jakich produktach...

Naturalne probiotyki – jak działają na organizm i w jakich produktach je znajdziemy?

Probiotyki mają ogromne znaczenie dla zdrowia jelit i całego organizmu. Dlaczego warto je stosować i w jakich produktach je znajdziemy? Przedstawiamy najważniejsze informacje.

Czym są probiotyki?

Probiotyki to żywe kultury bakterii lub drożdży, których głównym zadaniem jest odbudowa i wzmocnienie przewodu pokarmowego. Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) są to żywe mikroorganizmy, które w odpowiednich ilościach wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Po raz pierwszy zostały opisane na początku XX wieku przez rosyjskiego naukowca Ilia Miecznikowa. Badacz wyjaśnił działanie bakterii fermentacji mlekowej oraz zwrócił uwagę na ich dobroczynny wpływ na zdrowie.

Jak probiotyki działają na organizm?

Probiotyki sprzyjają zachowaniu lub przywróceniu równowagi mikroflory jelit. Dzięki temu wzmacniają odporność organizmu oraz stanowią wsparcie dla procesów trawienia i wchłaniania. Regulacja pracy jelit wspiera leczenie dolegliwości układu pokarmowego jak biegunka i zespół jelita drażliwego. Stosując probiotyki, można także złagodzić objawy alergii pokarmowych i nietolerancji laktozy. Udowodniono także wpływ probiotyków na redukcję poziomu złego cholesterolu. Obecne w diecie ułatwiają przyswajanie niektórych mikroelementów, m.in. magnezu, żelaza, fosforu lub cynku. Dodatkowo wspierają produkcję witamin kwasu foliowego, czyli witaminy B1, B2 i B6.

W jakich produktach znajdziemy naturalne probiotyki?

W jakich produktach znajdziemy naturalne probiotyki? Za najlepsze źródło pozytywnych mikroorganizmów uznaje się produkty fermentowane. Fermentacja jest jednym z najstarszych sposób konserwowania żywności. W procesie wykorzystywane są naturalne bakterie, które żywiąc się cukrem i skrobią, przyczyniają się do powstania kwasu mlekowego. 

Naturalnym źródłem probiotyków są fermentowane produkty mleczne. Są to m.in. kefir, jogurt, maślanka czy niektóre desery mleczne na bazie krowiego mleka. Zawierają bakterie kwasu mlekowego w tym szczepów Lactobacillus, Bifidobacterium i  Leuconostoc. Spożywanie fermentowanych produktów mlecznych jest korzystne dla osób z podwyższonym ciśnieniem. Pozwala także złagodzić objawy jelita drażliwego oraz może być wsparciem w leczeniu biegunki.

Probiotyki znajdują się także w tzw. kiszonkach. Przykładem może być kapusta kiszona, która nie tylko zawiera bakterie probiotyczne, ale także stanowi cenne źródło błonnika, witamin C,K i B oaz składników mineralnych, w tym sodu, manganu i żelaza. Produkt słynie także z właściwości przeciwutleniających. Sok z kiszonej kapusty poprawia apetyt i trawienie oraz działa oczyszczająco na układ trawienny.

Kiszone ogórki pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego i koncentrację. Są także bogate w witaminy z grupy B. Powstałe w trakcie kiszenia bakterie kwasu mlekowego wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Kolejne źródło naturalnych probiotyków w diecie to produkty sojowe. Mleko sojowe i ser tofu mają naturalne pH i cechują się dużą zawartością azotu i węgla, czyli składników kluczowych do procesów fermentacji. Zarówno w zwyklej jak i kiszonej formie produkty sojowe są dobrym nośnikiem i źródłem bakterii.

Artykuł zewnętrzny.

Ewa Burnejnikowa
Ewa Burnejnikowa
Z medycyną związana od ponad 15 lat. Przez ten okres odbyłam wiele staży w instytutach medycznych, gdzie mogłam pogłębić moją wiedzę oraz zdobyć praktykę.
Powiązane

NAJPOPULARNIEJSZE